SELA U SREMU: Žarkovac

0
3065

Na obroncima obronaka Fruške gore, tamo gde se Srem još stidljivo talasa, uz regionalni put od Rume do Stare Pazove učičkan je Žarkovac, selo od oko 800 stanovnika.

I ko se ne namerači da da žmigavac i skrene u poprečni šor, ka centru, od ovog sela skoro ništa nema da vidi. Međutim, iako su u suštini malo skrajnuti s prometnog puta, meštani tvrde da su baš na sred srede i da im odatle ništa nije daleko – Ruma je na sedam kilometara, Inđija na 11, Beograd i Novi Sad na 45, Stara Pazova na 17, Sremska Mitrovica na 18, Šabac na 35, a aerodrom na svega tridesetak kilometara.

Baš smo na odličnom mestu, ali nam se ne sviđa ovaj naš put, jako je loš, ali kažu da je pitanje dana kada će krenuti s rekonstrukcijom – kaže članica Saveta Mesne zajednice Žarkovac i predsednica KUD-a „Žarkovac” Marija Krunić. – U centru sela imamo lep trg koji smo prošle godine počeli da sređujemo, a imamo potrebu da napravimo da on bude prepoznatljiv i lep. U odnosu na druga sela smo malo zavučeni i imamo mogućnost da napravimo sebi mali trg. U ovoj godini ćemo izgraditi dečje igralište u samom centru i u planu je njegovo takoreći kozmetičko uređenje, tako da ćemo uraditi i fasadu na ovom objektu koji nam je ujedno i Dom kulture. To nam je baš bitno svima.

Ono što je takođe svima važno, budući da je Žarkovčanima poljoprivreda više usputna stvar, jeste prilika da se zapošljavaju u svom selu, ali ponajviše u Rumi.

Selo je lepo upakovano, što se mene tiče, ja jako volim ovo mesto i možda sam malo subjektivna – nasmejana je naša sagovornica, a mi je potpuno razumemo jer delimo njen žar, ali prema našim rodnim selima. – Koje su mane života ovde na selu… Pa, pogrešna sam osoba da vam to pričam, ne znam šta bih nabrojala, ja nisam nezadovoljna, možda bi mlade majke imale drugačiju priču…

Tata Igor i bebac Aleksandar Sarić iskoristili su lep sunčan februarski dan za šetnju Žarkovcem, što je dovelo do slučajnog susreta s nama. Koliko je mlađi meštanin ćutljiv, toliko je stariji pričljiv, pa smo tako saznali kako izgleda živeti u Žarkovcu iz ugla mladog roditelja.

Šta znam, životari se, selo ko selo – kaže Igor, priznajući da se i sam navikao na životarenje jer, ako ništa drugo, sve što im je treba je blizu, u Rumi. – Mladi beže odavde, nemamo ništa, nemamo kafiće, škola je do četvrtog razreda i to je to… Recimo, nedostaje nam vrtić za malu decu, na primer njega, ovako moram da ga vodim ili da nađem nekoga da ga čuva da bismo žena i ja radili.

I imale bi, jer im najviše smeta što nemaju vrtić za decu uzrasta do šest godina, a kad navrše četvrti razred u osnovnoj školi u Žarkovcu, idu u Putince ili Rumu od petog. Ipak, sve ostalo imaju – poštu, ambulantu koja svaki dan radi, četiri prodavnice, aktivan Fudbalski klub „Napredak”, veterinarsku ambulantu, mesnu kancelariju, kao i crkvu poslednjih desetak godina…

Nemamo kapelu, a groblje nam je nažalost jako povećano poslednjih desetak godina. Treba da rešimo imovinsko-pravne probleme kako bismo mogli da izgradimo kapelu za koju već imamo i projekat – zaključuje Krunić i moli nas da ne zaboravimo da navedemo i muškarce koji su aktivni u selu (jer su žene ipak nekako najaktivnije, budući da imaju matičarku Vesnu Ivanović, dve učiteljice, vaspitačicu), a među kojima su predsednik Saveta Goran Bajić, njegov zamenik Neven Božić, predsednik fudbalskog kluba Nenad Krnić i predsednik lovačkog društva Miloš Beuković.

Kulturno-umetničko društvo „Žarkovac” postoji od 2008. godine, kada su ga osnovale mame iz sela, i od tada se razvija punom parom. Trenutno imaju četiri ansambla: dečji, pripremni, izvođački i veteranski. Plus, tu je i etno sekcija koja funkcioniše po principu aktiva žena. Kad je reč o folklorašima, igraju igre iz Srema, Bačke, Užica, Lepčinca, Leskovca, Dimitrovgrada, Pčinje, Bujanovca, Jasenice i Crnorečje, a trenutno rade na igrama sa Kosova i Metohije i Bele Palanke.

Inače, ovo društvo je organizator dve velike manifestacije: Čuvari tradicije „Đeram” koja se održava u junu i okuplja oko 30 društava iz cele Srbije i Republike Srpske, kao i „Žarkovačko prelo” koje biva u oktobru i u okviru kog se trude da posebno neguju tradiciju i kulturu iz krajeva iz kojih su njihovi preci došli.

S druge strane, ne treba smetnuti s uma ni još jednu značajnu manifestaciju a koju organizuje Udruženje ljubitelja konja „Vranac” – „Žarkovačka štraparijada” koja se održava treće nedelje avgusta u šumici kod lovačkog doma. Reč je o takmičarskom događaju u okviru kog konji vuku trupce, što je doneto s Korduna, ali najvažnije od svega, na toj manifestaciji se ljudi skupe da se vide, jer su se iz jednog mesta razišli na sto strana, pa se okupe, ispričaju i čekaju sledeću štraparijadu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Lea Radlovački/foto: Slobodan Šušnjević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here