ŠID: Oluja oštetila preko 1000 objekata!

0
1010

U opštini Šid do sada je utvrđena šteta na preko hiljadu objekata, i na 20 hiljada hektara pod različitim kulturama koju je nanelo olujno nevreme. Stradali su usevi kukuruza, suncokreta, voćnjaci…Prema preliminarnim podacima radi se o gubitku od oko 10 miliona evra, kažu u Kriznom štabu.

Na taj način, ova sremska opština svrstava se u red najpogođenijih nevremenom na području čitave Vojvodine. Uz apokaliptične scene u šidskom ataru, za 15 minuta olujni vetar uništio je ovogodišnji rod.

„Voćari sada od muke mogu samo da plaču.“ kaže Zoran Grozdanić, jedan od njih, a ima ih još mnogo postradalih. Razorno nevreme pokosilo je i ratarske kulture, najviše je postradao kukuruz, ali i suncokret, kaže Dragan Medić, ratar iz Šida.

Nevereme je uništilo useve u polovini šidskog atara od 40 hiljada hektara. Dakle, već sada je izvesno da prinosa neće biti na 20 hiljada hektara. Ima parcela na kojima je šteta i 100 odsto.

U Šidu su oštećeni i objekti javne namene, škole, vrtići. Iz lokalnog budzeta nije realno očekivati da se „pokriju“ svi troškovi, koji prema preliminarnim podacima Kriznog štaba iznose oko 10 miliona evra. Svi koji imaju štetu istu mogu da prijave putem viber aplikacije Komisiji za evidentiranje nastale štete na objektima i poljoprivrednim dobrima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here