Siniša Kovačević SVEČANO ZATVORIO proteste u Mitrovici

2
6019

Protekle subote, pred stotinak građana okupljenih na glavnom gradskom trgu, na skupu pod nazivom “#Jedan od pet miliona” govorio je dramski pisac Siniša Kovačević, koji je poreklom iz Sremske Mitrovice. Nakon toga, okupljeni, koje su činili mahom simpatizeri i pristalice stranaka iz “Saveza za Srbiju” krenuli su u protestnu šetnju.

Siniša Kovačević je u svom obraćanju, i dalje ne zaboravljajući
radikalima to što su svojevremeno onemogućili izvođenje njegove predstave u kojoj vređa dostojanstvo Svetog Save, stojeći na improvizovanom podijumu od paleta, poručio vlastima da odu sa srpske političke scene, koju su “zagadili mržnjom i nasiljem još dok su duvali u ratne, radikalske trube”.

Otvorenu podršku prisutnih je izazvao i Kovačevićev vapaj  kako će “naše oranice orati naša deca kao nadničari kod arapskih zemljoposednika” što je ceo skup dovelo na granicu tragikomedije, s obzirom da ogromna većina protestanata zemlju poseduje samo u saksijama, da se i ne pominje to što se malo ko od prisutnih makar jednom oznojao radeći na njivi.

Na kraju svog izlaganja, Siniša Kovačević, nakon poziva naprednjacima da prepuste vlast obznanio je da opozicija neće izaći na izbore koji budu raspisani. Ostalo je nedorečeno – kako onda misle da preuzmu vlast?

Među protestantima uočen i Aleksandar Prodanović,
lider mitrovačke opozicije

Slično kao Petog oktobra? Sudeći po liderima protesta –  ta pretpostavka nije daleko od istine. I originalni DOS je, poput ovog restauriranog, bio sastavljen od raznih, naizgled nespojivih političkih ideologija, kojima je jedina ideja da se dograbe fotelja i vlasti.

Iako je, bar što se Mitrovice tiče, prvobitna ideja političara koja su 2012. godine otišli na đubrište istorije, bila da se sakriju iza raznih gradskih šarlatana pod lažnom firmom “Mitrovačkog otpora”, protekle subote su – razotkriveni našim pisanjem –  napokon otkrili svoja lica.

Među okupljenima viđeni su gotovo svi lideri lokalnih ogranaka partija koje čine Đilasov “Savez za Srbiju” u prvom redu Aleksandar Prodanović (ZZS), kao i lideri Narodne stranke, Dveri, Demokratske stranke, pripadnici stranaka koje se zalažu za otcepljenje Vojvodine od Srbije, ali i ostatka DSS-a pretvorenog u udruženje ljubitelja lika i dela Vase PDV-a. Čak je svojim prisustvom skup udostojio i Borisav Novaković, nekadašnji Demokrata, sada kod Jeremića u stranci, javnosti poznat po čuvenom “glasanju iz Soluna” u vreme kada je DS uvodio svoje demokratske standarde u Srbiju.

Svi pobrojani, zajedničkim snagama, uspeli su da na frenetično najavljivano obraćanje Siniše Kovačevića, dovedu tek stotinak svojih pristalica, ubeđeni da će glasnom muzikom i pištaljkama, uz pretnje novinarima i medijima koji ne pišu onako kako bi oni to želeli, uplašiti ne samo lokalnu naprednjačku vlast, već i sve druge građane koji ne dele njihove vrednosti.

Na kraju, pokazali su svu raskoš svoje nemoći da se, takvi kakvi su, sa svojim prepoznatljivim političkim nasleđem, nametnu potencijalnim biračima i od prvobitne ideje masovnog narodnog pokreta pod geslom “#1 od 5 miliona” sve više liče na raspojasanu družinu koja sanja “#1 od 5 posto”!

Legendarni BELI (sa šajkačom na glavi) predvodi protestante

Ipak, bez obzira na mizeran broj okupljenih, mitrovačka opozicija bi čak mogla biti i zadovoljna, naročito u odnosu na svega desetak prisutnih na protestu u Rumi.

Sve u svemu, ova zbrda-zdola skrpljena opozicija na neki, sve komičniji način, počinje da liči na večitog studenta koji sanja dan kada će diplomirati i svima pokazati šta može i zna. Dok se to ne desi, bavi se svim i svačim, kritikuje, spinuje, otkriva mutne radnje, drži mitinge, preti, protestuje neprestano uzvikujući: “Samo da dođem na vlast, pohapsiću sve ove lopove!

Ipak, tom večitom studentu ako bi ikad i pošlo za rukom da diplomira, teško da bi znao šta da radi sa tim papirom, osim pa radi sve što i ovi pre njega.

Takvima je zaista glupo davati šansu, što je i skorija istorija pokazala, a sudeći po broju prisutnih na ovim protestima – građani su to već odavno shvatili.

(Milan Milivojević / foto: Facebook)

2 COMMENTS

  1. „teško da bi znao šta da radi sa tim papirom, osim pa radi sve što i ovi pre njega.“
    Pa čekajte, da li je dobro ili loše sada?

  2. Još jedan lep, poučan članak… Ko je ovaj put predvodio demonstrante, Triper ili Žika Peršun?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here