Širom Srema održano plivanje za Časni krst SA VIŠE STOTINA UČESNIKA!

0
1258

Širom Srema održano je tradicionalno plivanje za Časni krst. U Rumi, Sremskoj Mitrovici i Inđiji učešće je uzeo veliki broj učesnika, a mnogobrojna publika nije izostala. Pobednici Bogojavljenskog plivanja u Rumi i Sremskoj Mitrovici su žene, dok je u Inđiji do krsta prvi doplivao petnaestogodišnji dečak Miloš Jevremović.

U Sremskoj Mitrovici se plivalo na obali Save, kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana (Mala crkva). Učestvovalo je 115 takmičara. Organizator plivanja je, 23. put za redom, bilo starešinstvo i vernici Svebor družina „Sveti Dimitrije” i lokalna samouprava.

Po drugi put uzastopno, pobednica je bila Kristina Uzelac, koja je, uz prelazni krst koji je osvojila, dobila zlatnik i poklon Mesne industrije „Nedeljković”. Ostalim učesnicima darivane su majice i krst koji su Branimir Pavlović i članovi Ronilačkog kluba „Žuta foka” napravili od drveta izvađenog iz reke Save, starog po par stotina i više godina.

Plivači su ti koji su prevazišli sve teškoće i oni su smogli hrabrosti, snage, volje i vere u Boga da dođu ovde da zaplivaju za Krst časni, još jednom se pokazalo da je Sremska Mitrovica kolevka hrišćanstva. Ovde na ovim mestima otkriveni su ostaci da je u prvom veku rođeni brat Svetog Petra bio širio hrišćanstvo na ovim prostorima. Ove godine najviše učesnika bilo je iz našeg grada, bilo je naših koji rade u inostranstvu, a koji su došli ovde da plivaju, zatim iz Srbobrana njih 16, iz Novog Sada,  bila je žandarmerija, Vojska Republike Srbije, policija hitna pomoć svi su bili ovde da pomognu da ova manifestacija bude uspešna, kao i svih prethodnih godina Ova godina je bila specifična zbog pandemije ali molimo se Gospodu i nadamo se da će se pandemija završiti ubrzo. Svima će ostati uspomene na ovu godinu i sećanje i vidimo se sledeće godine na istom mestu, više ne morate da pozivate narod, verujući narod zna da treba da dođe ovde svake godine.” – rekao je Dragan Sabljov, starešina Družine „Sv. Dimitrije” iz Sremske Mitrovice, jednog od organizatora manifestacije.

Na rumskom jezeru Borkovac za Časni krst plivalo se jubilarni deseti put. Učešće je uzelo oko 60 plivača, a do časnog krsta prva je doplivala Mina Knežević.

Četvrtu godinu za redom, plivanje je održano i na Jarkovačkom jezeru u Inđiji. Učestvovalo je 50 plivača, a do krsta je prvi stigao petnaestogodišnji Miloš Jevromović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here