Širom Srema plivalo se za Časni krst

0
716

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen u spomen Hristovog krštenja. Na taj praznik pliva se za Časni krst. U Sremu je, kao i ranijih godina bogojavljensko plivanje bilo organizovano u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Inđiji.

Uz pozdrav „Bog se javi“, tačno u podne počelo je 24. tradicionalno plivanje za Časni krst na Savi u Sremskoj Mitrovici. Na deonici dugoj 33 metra, što simbolizuje godine koje je Isus proveo na zemlji zaplivalo je preko 60 takmičara, a najbrži je bio 14-godišnji dečak Mateja Vidović.

U Rumi je plivalo 70 prijavljenih učesnika, a najmlađi je imao samo četiri godine. Prvi je do krsta stigao Milisav Živanović. Organizatori plivanja su bili Opština i Sportski savez, pod pokroviteljstvom sveštenstva.

Sedamnastogodišnja Sara Madžarac iz Inđije, učenica Srednje tehničke škole “Mihajlo Pupin” prva je doplivala do krsta u Jarkovačkom jezeru. Konkurnecija je bila 50 takmičara od koji je 11 bilo mlađih od 18 godina. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Opštine Inđija.

Plivanje za časni krst postoji od vremena hrišćanstva, pre svega zbog toga što je Isus kršten u vodi i bio je dodirivan krstom, zato ljudi i plivaju za krst„, rekao je Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik. Plivanja u Sremu je po tradiciji sa obale pratio veliki broj građana.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here