ŠPICEROV DVORAC: Nekad velelepna građevina – danas kuća duhova!

1
5755

Dvorac porodice Špicer u Beočinu je prešao trnovit put od velelepne građevine, luksuznog restorana preko slikarskog ateljea i seta za snimanje filmova do napuštene, ruinirane građevine.

Dvorac porodice Špicer podignut je 1898. godine za porodicu imućnih nemačkih veleposednika koja je bila jedan od vlasnika Beočinske cementare. Projektovao ga je arhitekta Imre Štajndl, koji je radio i zgradu Parlamenta u Budimpešti. Dvorac je urađen u eklektičnom stilu – primetni su elementi gotike, renesanse, baroka i secesije.

Porodica Špicer je u dvorcu živela sve do 1941. godine, kada su zbog Drugog svetskog rata napustili Srbiju i otišli u Nemačku. Do kraja rata dvorac je koristila nemačka vojna komanda, nakon čega ga je preuzela država.

Do kraja devedesetih godina prošlog veka imao je brojne namene: korišćen je za održavanje školske nastave, a bio je i luksuzni restoran, dom za radio-stanicu, gradska biblioteka. Naš poznati pesnik Mika Antić je koristio deo dvorca kao svoj slikarski atelje.

Pre nego što je u potpunosti napušten, dvorac je korišćen kao set za snimanje filmova. U dvorcu su snimali Želimir Žilnik, Emir Kusturica, pa čak i Klint Istvud, koji je ovde snimio nekoliko scena za svoj film Ratnici iz 1970. godine.

Iako je nekad važio za jednu od najlepših građevina u Srbiji, dvorac Špicerovih je danas gotovo u potpunosti obgrljen zelenilom i zatrpan smećen. Vrata i prozori su u potpunosti uništeni, a krov je blizu potpunog urušavanja.

Jedinstvenu građevinu nekada je okruživao veliki vrt sa mnoštvom fontana, a danas je sve to uništeno i obraslo u korov. Zbog sablasnog izgleda danas se zove i kuća duhova, a meštani ne gube nadu da će nadležni reagovati i vratiti ovoj građevini nekadašnji sjaj.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here