SPS oteo Mitrovčanima nekretninu u centru grada: RUKE SOCIJALISTA U DŽEPOVIMA GRAĐANA!

0
1660

Prethodnih dana, u sredstvima javnog informisanja, pojavilo se saopštenje Srpskog pokreta Dveri kojim se traži da se imovina SPS-a pretvori u državnu i javnu imovinu.

„Treba doneti odluku na nivou države, od strane Vlade Republike Srbije, kojom bi se imovina bivšeg Saveza komunista Jugoslavije vratila građanima i državi, odnosno, svakoj lokalnoj samoupravi gde je postojala takva imovina koja se pravno vodila na SKJ.“- kažu Dverjani u svom saopštenju i, na taj način, ponovo otvaraju pitanje imovine SPS-a koja je, po mnogima, na jedan krajnje zakonski sumnjiv i pljačkaški način oduzeta iz vlasništva države Srbije.

O čemu se radi?

Po mnogim mestima u Vojvodini Socijalistička partija Srbije ima u svom vlasništvu jedan broj vrednih nekretnina, a ta imovina nije rezultat priloga članova SPS-a već je nasleđeni deo od nekih ranije donešenih političkih odluka. Na osnovu odluke da se prizna pravo SPS-u kao pravnom nasledniku Saveza komunista Jugoslavije, SPS je odmah na početku višestranačkog sistema u Srbiji, početkom 90-ih, postala i najbogatija stranka u Srbiji.

Izdavanjem samo dela te imovine, SPS kao politička stranka može veoma dobro da funkcioniše. Ta količina novca koju po osnovu nasleđa dobijaju nije pravedna prema građanima Srbije, koji su tu imovinu stvarali, pri čemu najveći dao njih ne podržava politiku SPS-a.

Slična situacija je i u Sremskoj Mitrovici gde je zgrada „bivšeg komiteta“ protivpravno i van svake logike pripala SPS-u i ta partija danas, na osnovu izdavanja prostorija, ubire veliku količinu novca u svoju partijsku kasu. Pored toga, pre para dana donesena je odluka Osnovnog suda u Novom Sadu da se zgrada i zemljište u Temerinu upiše kao imovina SPS-a, a da država koja je pokušala da zaštiti interese građana, plati sudske troškove parničnog postupka. U pitanju je zgrada u centru opštine, u kojoj se nalazi Kulturni centar „Lukijan Mušicki“, a prostorije ovog objekta koriste još i KUD „Sirmai Karolj“, Zavičajni muzej Temerin, Turistička organizacija opštine Temerin, Opštinsko veće Saveza sindikata, opštinski odbori DSVM, SRS, DSS, Saveza boraca Opštine Temerin, pa i sama SPS.

Odluka da se objekti i zemljište iz javne svojine pretvore u privatnu, odnosno u vlasništvo SPS-a nije moralna, jer su objekte širom zemlje gradili građani, u vreme SFR Jugoslavije, za neke buduće generacije. Svakako je nisu gradili da bi se danas pojedinci iz SPS bogatili na toj imovini.

Ono što Vlada, po ovom pitanju, mora da uradi, je da donese odluku, na državnom nivou, kojom bi se imovina bivšeg Saveza komunista Jugoslavije vratila građanima i državi, odnosno, svakoj lokalnoj samoupravi gde je postojala takva imovina koja se pravno vodila na SKJ. Time bi se bar delimično ispravila nepravda koja je naneta građanima Srbije. Na taj način bi se i SPS ostavio da funkcioniše, kao i sve druge političke organizacije bez nasleđene imovine, već samo sa onom imovinom koju su njeni članovi donirali stranci.

Jer, sa druge strane, čemu velike reči poslanika SPS-a kada je standard građana u pitanju, pa najzad i odbrana Kosova i Metohije, kada se imovina po gradovima, između ostalog i u Sremskoj Mitrovici, arči u stranačkim džepovima SPS-a, partije čiji poslanici ismejavaju građane gledajući porno snimke u Skupštini Srbije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here