SRBIJA – RAJ ZA LAŽNE STUDENTE: Uz falsifikovane diplome na JAVNE funkcije!

0
3260

Kupovina diploma u Srbiji postala je unosan biznis kome ni nadležni organi ne mogu, ili ne žele, da stanu na put. To pokazuje činjenica da se i nakon razotkrivanja i hapšenja ovakva krivična dela nastavljaju. Prema nekim procenama, najtraženije su fakultetske i diplome srednje škole, a posle njih magistarski i doktorski radovi, koji su i najskuplji.

Ministarstvo prosvete procenjuje da je skoro svaka deseta diploma u Srbiji falsifikovana. Kako su ranije naveli iz Republičke prosvetne inspekcije, falsifikuju se ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta već i najuglednijih univerziteta.

Kako se spekuliše po krugovima zainteresovanim za kupovinu diplome, cene se kreću od 2.000 do 10.000 evra. Najniža cena odnosi se samo na diplomu, to znači da je osoba već polagala neke ispite i da joj je potrebna samo izrada završnog rada. Cena se takođe povećava ukoliko osoba ne želi da prisustvuje odbrani već da to neko drugi za nju uradi. Poznata kao „uhvativa“, diploma ne uliva mnogo poverenja i sigurnosti da u budućnosti neće biti otkrivena.

Međutim, postoje i diplome koje se smatraju neuhvativim jer se sve radi korak po korak kao u redovnom sticanju diplome, što je nemoguće razotkriti ukoliko kasnije dođe do njenog preispitivanja. Ime „kupca“ diplome beleži se na svim predavanjima, vežbama, proverama znanja i na svim studentskim obaveznim prisustvovanjima. Dakle, stiče se utisak da je osoba zaista redovno prisustvovala svim studentskim obaveznim aktivnostima iako nikada nije ni kročila na fakultet.

Zatim tu sledi kvalitetna izrada završnog rada, koji nije moguće razotkriti. Ceo ovaj proces se odvija kao kod regularnog sticanja doktorata, i to na državnom fakultetu.

Cene diploma na fakultetima razlikuju i u zavisnosti od profesije, kao i od roka do kada „kupac“ želi da ona bude izrađena, dakle ukoliko je rok kraći, cena diplome je veća. Prema nekim saznanjima, izrada diploma vrši se dva puta godišnje, a iznos je neophodo uplatiti u celosti unapred. U prodaji učestvuju najviše zaposleni u prosvetnim ustanovama. Ovaj vid trgovine uglavnom se radi na fakultetima na kojima ima mnogo diplomiranih studenata kako bi se teže otrkila kupovina diploma, a, osim privatnih, iz ove afere nisu izuzeti ni državni fakulteti.

Za diplomu bez mnogo muke prema prethodno objavljenim podacima Ministarstva zainteresovani su i domaći državljani, ali i komšije Crnogorci i Albanci.

Kupovina diploma uglavnom se vrši preko prijatelja i poznanika, a ove adrese najpoznatije su među studentima, koje „adresu za kupovinu diplome“ dele na studentskim forumima i zatvorenim grupama.

Posle “Afere indeks” još jedna krupna afera nedavno je potresla Univerzitet u Kragujevcu. Osim diploma i doktorskih disertacija kosovskim Albancima izdavane su i lažne diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske. Osim, kako se sumnja, materijalne koristi koju su pojedini profesori ostvarili, dodatno sramotan i poguban deo afere “diplome” je činjenica da su pojedini “albanski studenti” sa KiM doktorirali u Kragujevcu upravo na temama koje se odnose na Kosovo kao nezavisnu državu.

Kako se sumnja, falsifikovana je 61 diploma od kojih su 45 izdate hrvatskim državljanima, 14 kosovskim Albancima, a na spisku su i dve doktorske disertacije jedna lekaru u BiH i druga na Kosovu. Ovu aferu je razotkrilo sadašanje rukovodstvo Univerziteta jer je otkrilo sumnjive doktorske disertacije štampane tokom 2016. godine.

Pored Kragujevca, uhapšena su i lica u Srednjoj školi „Dositej“ i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Pored njih, u ovim školskim ustanovama uhapšena su i lica koja su pomagala u ovom krivičnom postupku, kao i kandidati koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma. Smatra se da su osumnjičene osobe u zamenu za novac davali prolazne ocene učenicima iako se oni se nisu pojavljivali na časovima.

Prema rečima Milorada Antića iz Foruma srednjih škola, kupovina diploma za srednjoškolsko obrazovanje moguća je u privatnim školama.

Mislim da je kupovina diploma moguća u privatnim školama. Nisam siguran da je to moguće u državnim, zaista nemam te informacije, pa ne mogu sa sigurnošću da tvrdim – kaže Antić.

Nije tajna da je uz malu sumu novca veoma lako doći do seminarskog i diplomskog rada. Ovakve izrade nude se i na raznim sajtovima. Potrebno je samo reći temu i rok do kada treba da bude izrađena i bez susreta sa osobom rad nakon uplaćene sume stiže na adresu. Ono što ostaje misterija jeste koliko je puta isti rad prodat i da li će osoba koja se odlučila na „kupovinu znanja“ zbog tog plagijata biti otkrivena.

Ukoliko je samo jedna ocena u pitanju, roditelj to, ako može, završava sa nastavnikom. Ako je reč o većem broju jedinica, onda mora da se uključi i direktor, pa je i cena veća. Dešava se da učenici koji se gotovo nisu ni pojavljivali na časovima na kraju dobiju sve dvojke. Cenu ima i veliki broj neopravdanih časova – kaže bivši nastavnik u jednoj lokalnoj srednjoj školi koji je dobio otkaz, jer kako tvrdi, nije pristao na malverzacije i već godinama vodi spor sa školom.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. M. J./foto: Shuterstock)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here