Sremci bi opet da uzgajaju konje! KONJARSTVO SVE ISPLATIVIJE

0
3110

Pored još nekoliko uzgajivača i ergela, uzgojem i prodajom konja bavi se i ergela “Proleće” mitrovačkog Kazneno-popravnog zavoda, koja je objavila oglas o prodaji konja lipicanerske rase.

Na prodaju je pet mladih ždrebadi, a sva grla obeležena su mikročipom i izvršeno je dijagnostičko ispitivanje na infektivnu anemiju kopitara. Takođe, za svu ponuđenu ždrebad postoji precizna matična evidencija u skladu sa Glavnim odgajivačkim programom u konjarstvu na teritoriji Vojvodine, najmanje pet generacija predaka i za sva grla je moguće izvaditi pedigre od Glavne odgajivačke organizacije Novi Sad.

U ergeli “Proleće” objašnjavaju da skoro svake godine prodaju mladu ždrebad lipicanerske rase, te da se obično radi o muškom polu pošto žensku ždrebad ostavljaju sebi. Cena ponuđenih ždrebadi je 60.000 dinara bez PDV.

Kako je PDV na prodaju ovih životinja 10 odsto, to znači da jedno grlo košta 66.000 dinara. Napominju da su ženska grla skuplja i da im je cena 80.000 dinara, bez PDV. Interesovanja za kupovinu ždrebadi ima, kažu u ovoj ergeli, koja godišnje ima između 40 i 45 grla.

Prema rečima dobrih poznavalaca konjarstva, i u Srbiji ima veoma skupih grla kupljenih u zemljama gde je konjarstvo veoma razvijeno, a najpoznatija mesta za kupovinu dobrih trkačkih konja su Nju market u Engleskoj, Baden-Baden u Nemačkoj, Dovil u Francuskoj i Klivelend u SAD. Cena konja koji su u našim ergelama kreće se i preko 50.000 evra. Istovremeno, ni naše ergele i uzgajivači konja dobra i kvalitetna grla ne prodaju za male pare.

Oni koji žele da kupe konja ponudu mogu pronaći na Berzi ljubimaca.

Tako se lipicaner star tri godine u Zrenjaninu prodaje po ceni od 1.500 evra. Istu cenu ima i lipicanerska kobila “Alegra 391”, uvezena iz Slovenije, stara 14 godina, čiji je vlasnik u Pančevu.

Za žensko ždrebe starosti sedam meseci cena je 800 evra, a za kobilu lipicanera staru šest godina traži se 1.600 evra. 

(S. B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here