Sremci jednoglasno protiv premeštanja Galerije “Sava Šumanović”

0
1839

Vest od prošle sedmice u kojoj smo objavili zahtev ministarke kulture Maje Gojković, da se Galerija “Sava Šumanović” preseli u Beograd – uzburkala je duhove širom Srema, a ne samo Šida,  mirnog pograničnog mesta u kojem je Sava živeo.

Ni naknadno objašnjenje da u zahtevu nije bilo reči o fizičkom premeštanju Galerije već samo o prenošenju osnivačkih prava, odnosno da “vlasništvo” pređe sa šidske opštine na nadležno Ministarstvo, nije uspelo da smiri razbesnele Sremce.

Na društvenim mrežama delile su se fotografije ovog velikog srpskog slikara, sa porukom “ne damo Savu”, a sama ministarka doživela je pravi medijski linč.

U celokupnom zamešateljstvu svoju šansu su videle i neke političke stranke kao i bivši funkcioneri DS-a, izdajući saopštenja koja sa realnom situacijom na terenu nisu imale nikakve veze. Bilo je i onih koji su najavljivali demonstracije i blokadu puteva.

No, kada se sve sabere, očigledno je da je ministarka Gojković prenaglila i, ako se uzme u obzir jednoglasni otpor Šiđana i Sremaca, čak i onih koji nikad nisu ni ušli u ovu Galeriju, jasno je da nikakvog premeštanja neće biti.

(M. Milivojević)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here