SREMCI U PROBLEMU: Topla zima nije dobra za kulen i kobasicu!

0
1357

Prošla su dva meseca od svinjokolja i pravo je vreme da se proveri dokle se stiglo u pravljenju tradicionalnih proizvoda u Sremu, pre svega sremske kobasice i kulena.

„I ova zima je bila topla kao i poslednjih godina i trebali bi da nabavimo neke komore jer ovako više ne ide. Ranije je bilo da se od 29. novembra do januara kulen i kobasice drže pod šupom, pod čardakom kako mi kažemo. Sada će to biti teško bez komora jer je velika vlaga i imamo problem sa tim“ žali se Milan Filipović, iz Kuzmina.

Na pitanje u čemu je tajna preukusnih sremskih suhomesnatih proizvoda on objašnjava da se koristi meso prve kategorije, od buta, koje pet do šest dana stoji začinjeno i tek tada ide na dimljenje i promaju. Za fermentaciju kulena u kati, jednog od omiljenih sremskih proizvoda, potrebna je fermentacija od sedam do osam meseci tako da će se, kaže Milan, degustirati tek u junu ili julu.

Prema njegovim rečima Sremci najviše vole kulen i slaninu, bez kojih kod njih nema doručka. I naravno šunku, ali se ona čeka da sazri i do dve godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Đorđe Mijailović/Nova.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here