Sremska Mitrovica u epicentru sukoba antivaksera i autonomaša!

0
3088
Foto: iStock

Sve je počelo kada je politička organizacija Mlada Vojvodina objavila je na svom Tviter profilu da sve one koji su protiv vakcinisanja treba poslati u zatvor.

Antivakseri, marš iz Vojvodine. Ugrožavate sve oko sebe. Ko se ne vakciniše pravac Mitraja“ (žargonski izraz za zatvor u Sremskoj Mitrovici), objavljeno je na Tviteru uz slike izlepljenih plakata slične sadržine.

Sudeći po sve glasnijim nastupima protivnika vakcinacije, razbuktava se sukob između zagovornika i protivnika vakcinacije, „vaksera“ i „antivaksera“. Vakseri smatraju da svi treba da se vakcinišu i tako zaustavi pandemija korona virusa koja je odnela više desetina miliona života u svetu, dok „antivakseri“ navode da su vakcine neproverene, štetne i da svako ima pravo da odlučuje o tome da li će da se bocne ili ne.

Sve je počelo pre nešto više od godinu dana „istorijskom“ izjavom dr Branimira Nestorovića da je virus korona „najsmešniji virus u istoriji čovečanstva“, i da žene mogu da idu u Milano u šoping. Doduše, tada ni reči nije bilo o vakcinama, ali se zaraza u svetu širila neverovatnom brzinom. Tokom protekle godine od korona virusa obolelo je više od 600.000 građana Srbije, a od posledica bolesti covid 19 umrlo, po zvaničnoj verziji, više od 5.500 ljudi. Pojava više vakcina i početak masovne vakcinacije širom sveta jedini je način, uz pridržavanje propisanih mera, da se zaustavi pandemija, kažu sada gotovo svi stručnjaci i političari. Ali, to kao da je još više podstaklo „antivaksere“ i pristalice teorija zavera, da pojačaju aktivnosti protiv vakcinacije.

Ovo je program depopulacije planete Zemlje“, kazao je dr Novica Ćeranić, 20. marta u centru Beograda, na protestu za ukidanje epidemioloških mera koji je održan pod sloganom „Protiv globalizma i koronadiktature“. Ćeranić je lekar specijalista radiologije zaposlen na Institutu za onkologiju u radiologiju Srbije u Beogradu. Na fejsbuk nalogu napisao je „Virus ne postoji. Vakcina je zločin prema čovečanstvu. U pitanju je oduzimanje sloboda i kontrola ljudi“ i „vakcina jednako smrt“.

On nije jedini lekar koji u Srbiji iznosi takve opasne dezinformacije. Jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinaškog pokreta u Srbiji je dr Jovana Stojković, protiv koje se vodi postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije. Ona i još nekoliko antivaksera nedavno je policija privodila u akciji privođenja osoba zbog širenja neistinitih informacija o koronavirusu i vakcinaciji, koje su u suprotnostima sa preporukama struke, i na taj način šire paniku.

Među zagovornicima antivakserskog i antiglobalističkog pokreta, su pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, više desničarskih organizacija i aktivista kao što su Mila Alečković i pokret Otadžbina, ili pristalice stranica kao što su Ujedinjeni narod Srbije, Srcem uz Srbiju, Inforatnik ili Srbin info. Antivakseri su dobili i svoje predstavnike u vidu poznatih ličnosti, poput Jelene Karleuše, Maje Volk i Miroljuba Petrovića koji aktivno doprinose širenju straha među roditeljima, što može da ima tragične posledice. Protiv nekoliko njih se vodi postupak pred Tužilštvom za visokotehnološki kriminal zbog utvrđivanja krivične odgovornosti za „izazivanje panike i nereda“ usled promovisanja antivakserskih stavova.

U Lekarskoj komori Srbije su rekli da osuđuju svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje.

Apelujemo na kolege da ne zaborave da su oni za mnoge ljude glavni izbor saveta i informacija o korona virusu, načinima lečenja i značaju imunizacije i da, u tom smislu imaju odgovornost da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način da, poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u opravdanost medicinskog postupanja i naučnih dostignuća“, naveli su u Lekarskoj komori Srbije.

Inače, dosadašnja istraživanja pokazuju da je u Srbiji skoro trećina stanovništva opredeljena protiv vakcinacije i da među njima ima i mnogo pristalica vladajuće Srpske napredne stranke. Srbija bi uskoro mogla da obezbedi vakcine za sve građane i uskoro bi mogla da se suoči sa pitanjem šta sa onim građanima (milion, dva ili tri) koji neće da se vakcinišu. Da li treba uvesti obaveznu vakcinaciju, jer antivakseri sem što ugrožavaju sebe, ugrožavaju i druge. Treba imati u vidu da, u situaciji kada su bolnice krcate kovid-pacijentima, pa oboleli od drugih akutnih ili hroničnih bolesti nemaju ili imaju samo ograničen pristup bolnicama, oni koji odbijaju vakcinaciju direktno ugrožavaju zdravlje i život sugrađana.

Izvesno je da će biti potrebno vakcinisati još barem dva miliona ljudi u Srbiji kako bi se došlo do tzv. „imuniteta krda“, a sa pojavom novih sojeva i mutacija virusa covid 19, postaje sve izvesnije da će vakcinacija postati sezonska, kao što je to do sada bio slučaj sa vakcinom protiv gripa. Do tada će još više biti sukobljeni zagovornici i protivnici vakcinacije, koje može da zaustavi ili obesmisli samo kraj pandemije. Za sada se protivnici „obračunavaju“ samo na rečima, ali bi bilo opasno da se „rat“ prenese na ulice i dovede do fizičkih sukoba.

(Radovan Balać)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here