SREMSKI ŠOJIĆ! Direktor na tenderima svake godine naruči po dva poslovna odela!

0
1436

Javno preduzeće „Ingas“ iz Inđije rapisalo je tender za kupovinu radne opreme, a među vatrogasnim uniformama našla su se i dva poslovna muška odela. Slično se desilo i na ranijim tenderima za kupovinu radne opreme, pa je u poslednjih tri godine ovo preduzeće uz ova dva, već kupilo šest poslovnih odela.

Iz inđijske opozicije kažu da direktor ove firme Zoran Milićević zapravo tako obogaćuje svoj garderober. Zbog toga ga i porede sa Srećkom Šojićem, likom iz popularne domaće komedije „Tesna koža“.

Radi se o nabavci vatrogasne opreme uz koju se kupuju i dva poslovna odela za direktora, ali i cipele od prevrnute kože, razne bluze i tako redom. Ko to nosi, pretpostavljamo ljudi iz Srpske napredne stranke. Obični radnici, kako nam tvrde, nikada nisu videli ta odela, dakle nisu za njih. Uz dobre plate, razne bonuse i druge pogodnosti, kupovati odeću na račun firme je kranje bahato – rekao je Strahinja Jovanović koji predvodi opozicionu grupu građana „Građanin“, te dodaje da tender možda ne krši zakon, ali je pitanje koliko je to sve moralno.

On ističe da su ovakve nabavke bile u poslednje četiri godine, pa kada stigne „radna oprema“ i sa ovog tendera, direktor će imati osam odela. Svaki put kada bi tender bio raspisan tražili su i odgovor zbog čega se kupuju poslovna odela, ali ga nikada do sada nisu dobili. Ugovor za nabavku lične i zaštitne opreme, vredan nešto više od 3.600.000 dinara, dodeljen je novosadskog firmi „Astra-tim“.

Novac građana se rasipa. Isto to preduzeće je namenilo čak 830.000 dinara za pranje vozila. Imaju deset vozila, dakle 83.000 dinara za svako vozilo, što znači da će da peru automobile na svaka dva ili tri dana, zar to nije vređanje zdravog razuma – pita Jovanović.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da letnje poslovno muško odelo treba da bude „100 posto vuna ili mešavina (viskoza, poliester, poliamid, pamuk, likra, lan ili svila)“. Dalje treba da izgleda ovako: „Minimalan broj raspoloživih boja je četiri, veličina od 50 – 62. Jednorendno zakopčavanje. Uzani i srednji reveri. Produženi, standardni i skraćeni model. Pantalone sa manžetnama i bez. Produženi, skraćeni i standardni model, dublji i plići struk“.

Drugo muško poslovno odelo sličnog je opisa, samo je u pitanju zimsko. Iz ovog javnog preduzeća od početka nedelje čekamo odgovore na naša pitanja, ko koristi pomenuta odela. No, zato su iz Ingasa preko zvaničnog Instagram naloga Opštine Inđija, poručili da je ovde reč „o zlonamernim i tendencioznim objavama opozicione grupe Građanin na račun Ingasa i direktora Milićevića“, jer se „nabavka zaštitne i radne opreme obavlja u skladu sa Pravilnikom o sredstvima lične zaštite i ličnoj zaštitnoj opremi“.

Pravilnikom je regulisano da zaštitna i radna oprema pripada svakom od zaposlenih, bez obzira na posao koji obavlja. A taj Pravilnik je primenjivan u vreme kada je direktor ovog preduzeća bio otac odbornika Božidara Sudžuma, Dobrivoje Sudžum – kažu iz ovog preduzeća.

Kako nastavljaju još jedna manipulativno režirana dezinformacija je na temu usluge pranja vozila, jer je za prvih šest meseci ove godine za pranje vozila potrošeno je 78.500 dinara.

Poslednja faktura je iznosila 8.300 dinara ali je tehničkom greškom na Portalu javnih nabavku navedeno 830.000 dinara, što je brzo ispravljeno – razjašnjavaju iz Ingasa.

Strahinja Jovanović kaže da je odgovor smešan, ali i sramotan.

Pominju oca našeg odbornika koji je nekad bio direktor i to bi trebalo da dokaže šta? Oni govore da je bivša vlast u Inđiji najgora u istoriji, ali im ne smeta da kupuju skupa odela po Pravilnicima koja su važila i tada. Ako je to najgora vlast, zašto ne menjaju njihove pravilnike? Pogotovo one koji im služe da se lepo lično obezbede. Mi nismo rekli da to nije po zakonu, mi pitamo da li je moralno da čovek koji već ima pristojnu platu i razne druge pogodnosti, kupuje odela na račun firme, u zemlji gde prosečan stanovnik diže kredit kako bi decu poslao u školu – rekao je Jovanović.

Napominje i da je obračunavanje sa političkim neistomišljenicima preko zvaničnih opštinskih stranica takođe zloupotreba institucija, na koju su nažalost ovde već svi toliko navikli da to više niko i ne primećuje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Aleksandar Latas/Danas)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here