Uprkos zabrani, bahati vozači ne poštuju pešačku zonu: VOZI I PARKIRA KO GDE STIGNE!

0
3900

Mitrovčani nemaju mira na pešačkoj zoni, na glavnom gradskom Trgu Ćire Milekića, gde uprkos zabrani, bahati vozači automobila jure u svako doba dana i noći!

Leti sam ovde u pešačkoj zoni često sa decom i prijateljicama u popodnevnim i večernjim satima. Tu nam je sve na dohvat ruke, poslastičarnice, kokice, automobilići, igračke. Ovde se leti odigravaju i kulturne manifestacije, puno je zabavnih sadržaja, pa nam je svima to omiljeno mesto za izlazak i šetnju. Na žalost, ni ovde ne možemo da budemo mirni, jer stalno strepimo za decu da ne stradaju od bahatih vozača automobila koji snabdevaju kafiće i butike u centru grada, priča Mitrovčanka Cica Radulović.

Od samog otvaranja rekonstruisane pešačke zone na glavnom gradskom Trgu Ćire Milekića 2007. godine šetači, ali i nadležni muku muče kako stati na put bahatim vozačima, koji ne haju za Gradsku odluku o odvijanju saobraćaja u pešačkoj zoni i poštuju zabranu prolaska od devet ujutro do 23 sata. Za proteklih 17 godina bilo je više neuspešnih pokušaja da se stane na kraj bahatim vozačima, od sistema potapajućih stubića, koje su građani stalno kvarili, te se od njih odustalo zbog velikog broja tužbi vlasnika oštećenih vozila na račun opštine.

Gradski oci potom su uveli male semafore, pa čak i instalirali kamere na ulazu i izlazu iz pešačke zone, no ni to nije pomoglo.

Da bi se sprečilo divljanje vozača po pešačkoj zoni, a ponukani tragičnim događajem iz Inđije, kada je pijani vozač usmrtio pešaka na pešačkoj zoni, uveli smo pre tri godine sistem rampi. Stanarima kuća na Trgu Ćire Milekića i vlasnicima poslovnih objekata podeljene su propusnice za ulazak u pešačku zonu, kažu u nadležnoj lokalnoj upravi.

Po gradskoj odluci dostavna vozila mogu se kretati samo u periodu od 23 do devet sati ujutro, dok se ta zabrana, naravno, ne odnosi na stanare, čiji automobili mogu do 30 minuta biti parkirani na pešačkoj zoni. Na rampama postoji senzor za očitavanje propusnica čime je onemogućen neovlašćen ulazak na pešačku zonu, objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Kako saznajemo, za pešačku zonu su nadležni komunalni policajci, koji nepropisan ulazak i parkiranje, kao i zloupotrebu kartica sankcionišu sa 10.000 dinara uz oduzimanje kartice.

OVDE MOŽETE SA SLUŠATE SMART RADIO

(N. Božić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here