Šta jesti nakon operacije zuba?

0
737

Najveći broj ljudi tokom života susrešće se sa nekim vidom operacije zuba, bilo da je u pitanju hirurško vađenje umnjaka ili drugog zuba zbog bolesti ili traume, ugradnje zubnih implanata, složenog lečenja ili iz bilo kog drugog razloga.

Svaki hirurški zahvat je stresan, pa se saveti koje stomatolog da nakon operacije zuba u vezi jela i oporavka često zaborave.

U ovom članku daćemo smernice koje hrane treba izbegavati, i sa čime ih je moguće zameniti kako bi oporavak bio što brži i bezbolniji.

Pre svega, ugradnja kompozitne odnosno bele plombe ne zahteva uzdržavanje od jela za razliku od amalgamske, sive, ali se ipak preporučuje da pacijent ne jede tokom delovanja lokalne anestezije. 

Iako se danas one retko ugrađuju, kod amalgamske plombe, pacijentima je zabranjeno da jedu najmanje dva sata, kako bi se smeša od koje je sačinjena plomba formirala u čvrst objekat i vezala za zube.

Sada, kada smo objasnili rutinske zahvate i konzumaciju hrane nakon njih, možemo predstaviti nekoliko hrana za izbegavanja i preporuke nakon većih operacija zuba, poput ugradnje implanata.

Namirnice i jela koje treba izbegavati

Orašasti plodovi i veoma tvrda i lepljiva hrana

Orašasti plodovi, kokice, led, bombone, žvakaće gume i slična hrana osim što može da dodatno iritira operisano područje, može lako da zapadne i zaglavi se u ranu i dovede do infekcije koja će produžiti oporavak.

Osim toga, ovakva hrana može dovesti i do kidanja hirurških konaca.

Jako začinjena hrana

Veoma začinjena hrana može da iritira operisano područje i dovede do neprijatnog osećaja kod pacijenta ili bola. Posebno treba izbegavati ljutu i slanu hranu, kao i začine koji će se lako zavući u ranu i napraviti problem.

Sosevi kao sto je salsa takođe spada u grupu namirnica koje treba izbegavati.

Citrusno voće

Kiselina iz citrusnog voća, limuna, pomorandze, ili grejpfruta će iritirati ranu, i napraviti više štete nego koristi, iako citrusi sadrže velike količine vitamina, posebno vitamina C.

U prvim danima nakon operacije potrebno je izbegavati kiselo voće, a nakon zarastanja rane i skidanja konaca može se vratiti konzumaciji.

Alkohol

Iako zvuči logično, ipak ova lista ne bila kompletna ukoliko se na njoj ne bi našao i alkohol.

Studije pokazuju da konzumacija tokom prvih dana oporavka nakon operacije može da uspori zarastanje, pa je najbolje da se potpuno izbegavaju sve vrste alkohola.

Osim što će usporiti oporavak, alkohol može dovesti i do iritacije i bola u operisanoj regiji.

Preporučene namirnice i jela

Kašasta hrana

Kašasta hrana poput krompir pirea, različitih potaža, sitnih skuvanih ovsenih pahuljica i humusa odličan su izbor nakon operacije.

Ove hrane nije potrebno žvakati, a pružiće organizmu veliki broj vitamina i minerala koji će mu pomoći da se brže oporavi. Različite bistre supe su takođe odličan izbor, i vredan izvor nutrijenata nakon operacije zuba.

Humus je posebno dobar izbor za pacijente na biljnoj ishrani, kao bogat izvor proteina.

Grčki tip jogurta ili jogurt od soje

Grčki tip jogurta, ili biljni jogurti od soje za one koji izbegavaju mlečne proizvode su odličan izbor hrana nakon operacije zuba, jer ne zahtevaju žvakanje, a predstavljaju odličan izvor proteina neophodan za oporavak nakon operacije. Pored porteina, jogurti sadrže visok nivo kalcijuma i drugih minerala koji će pospešiti oporavak.

Preporučuje se izbor nezaslađenih jogurta, bez dodatka voća, jer sitni delovi voća, posebno semenje iz voća poput jagoda ili kivija lako mogu da se zaglave između zuba i uzrokuju probleme, a dodati šećer svakako neće pomoći kod oporavka.

Banane, smutiji i avokado

Poznato je da su banana i avokado jedni od najhranjivijih i najkaloričnijih voćka, a osim toga, kada su zreli, imaju veoma mekanu strukturu i lako se konzumiraju.

Banano ili avokado mogu lako da se dodatno načine kašastim, i tako postanu fantastičan izbor nakon operacije zuba, prepun hranjivih sastojaka i energije, a u slučaju avokada i zdravih masti koje dokazano smanjuju inflamaciju. 

Slično ovom voću, smutiji su dobar način da se unesu potrebni nutrijenti i energija, bez previše žvakanja. Slično voćnim jogurtima, treba izbegavati voće koje sadrži semenke, poput bobičastog voća.

Kajgana

Poslednja na listi je kajgana, ili drugi način mekano spremljenih jaja. Jaja su fantastičan izvor proteina, i odličan izbor u postoperativnom periodu, samo treba voditi računa da se ne konzumira vrela kako ne bi izazvala bol i nelagodu.

Zaključak

Operacije zuba su neminovnost koja čeka gotovo svakoga od nas, ali srećom mi možemo uticati ishranom na brzinu oporavka nakon operacije.

Izbegavajući određene narmirnice i hrane, a dodajući one koje će našem telu omogućiti da se optimalno oporavi značajno ćemo olakšati stomatološke radove.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Filip Andrejević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here