BLIZANCI GORAN I ZORAN: U isti dan rođeni i u isti dan poginuli – braneći otadžbinu!

0
2696

Pogibiji dva brata, Gorana i Zorana Orelja iz Inđije, koji su imali samo 20 godina kada su izgubili živote, i dalje budi sećanja na nemile događaje iz 1994. godine i podseća na surovost i besmisao rata.

Blizanci Goran i Zoran rođeni su 1974. godine u Slavonskom Brodu. Rat u Hrvatskoj, dočekao ih je u srednjoj školi, tačnije završili su treću godinu. Slavonski Brod je većinski bio nastanjen Hrvatima, pa su Goran i Zoran, morali da pobegnu u Inđiju, gde su završili četvrtu godinu.

Nakon srednje škole, služili su kao artiljerci vojni rok u Somboru i Prištini. Zbog izuzetne spretnosti i obučenosti, iz Vojske Jugoslavije prelaze u Srpsku Vojsku Krajine, gde su obučavali starije borce kako da rukuju minobacačima. Nakon uspešno obavljenog zadatka, komanda brigade ih šalje u Banja Luku na doškolovanje za oficire.

Pred sam kraj njihovog školovanja, počela je ofanziva Petog muslimanskog korpusa Armije BiH na Bihaćkom ratištu i ceo školski centar tamo je upućen, kako bi se zaustavilo napredovanje muslimanske vojske. U ratnu zonu, otišli su 29. oktobra 1994. godine i toga dana položili svoje mlade živote za Republiku Srpsku. Rođeni su zajedno, odrastali zajedno i poginuli zajedno!

Jedan pored drugog. Bilo im je samo dvadeset godina.

Ostaće upamćeni kao jedne od hiljade žrtava ratnog ludila koje je zauvek obeležilo naš region.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here