Šta se sve može reciklirati sa automobila koji završe na auto-otpadu?

0
2581

Da li ste ikada razmišljai o tome da prodajom vozila agenciji koja se bavi otkupom havarisanih i starih automobila ne samo da ćete dobiti određeni novac, već i doprineti zaštiti životne sredine? Kada vaš auto bude toliko star i pohaban jedino što vam preostaje jeste da ga date u staro gvožđe, a firme koje otkupljuju ovakve automobile će rastaviti vašeg  četvorotočkaša, odložiti opasan otpad i na pravi i bezbedan način selektovati njegove  delove.

Postoje različite vrste materijala koji se koriste u proizvodnji automobila, kako bi oni bili bezbedniji, dugotrajniji, ekonomičniji, brži, a stručnjaci ističu da se čak 95% delova sa starog vozila može reciklirati.

Ovo su neki od osnovnih materijala koji se nakon recikliranja ponovo koriste u proizvodnji novih modela automobila ili drugih proizvoda.

Motorno ulje  – tečnost koja može biti opasna po zdravlje i okolinu

Ako mislite da se staro i istrošene motorno ulje više ne može koristi – grešite. Ulje u motoru vašeg automobila zapravo ne „stari“ već se zaprlja i kao takvo više ne podmazuje dobro motor. Zato ga treba menjati u intervalu po preporuci proizvođača.

Ako vaše havarisano ili dotrajalo vozilo date na otkup, ulje se na bezbedan način skladišti, sakuplja i odvozi u centre za preradu, gde se nakon određenih fizičkih i hemijskih tretmana može koristi za druge namene.

Sa druge strane, skladištenje i istakanje ulja ne samo da može biti opasno po zemljište, podzemne vode, reke i po ceo prirodni ekosistem, već direktno može uticati na zdravlje onih koji nestručno rukuju njime. Zato prepustite ovaj posao profesionalcima, koji se bave otkupom polovnih automobila.

Plastika – sve rasprostranjeniji materijal za izradu auto delova

U auto industriji danas se koristi puno plastičnih komponenti, počev od rezervoara za gorivo, branika, ručki za otvaranje, unutrašnjih obloga, pa sve do kontrolne table. Ekolozi i aktivisti za zdraviju životnu sredinu se bore protiv ovog sve većeg problema i teže da utiču na zakonsku regulativu. Zato se i proizvođači automobila trude da što više plastičnih elemenata bude od reciklirane plastike a da pritom proizvodnju učine jeftinijom i istovremeno ispoštuju sve propise.

Plastika se relativno lako reciklira, obično se odstrani prljavština sa nje, opere se, samelje i rastopi, a zatim se razlaže na osnovne komponente kako bi se ponovo upotrebila. Tako poznati automobilski brendovi danas uglavnom koriste recikliranu plastiku od starih vozila da bi napravili nove auto delove.

Međutim, neki od njih idu i korak dalje, pa za potrebe proizvodnje i izradu novih komponenti koriste ne samo reciklirane stare delove, već i plastične flaše. Na primer, Ford koristi recikliranu plastiku za izradu presvlaka za sedišta. Honda od plastike dobijene recikliranjem plastičnih boca pravi branike i blatobrane. Nissan upotrebljava plastiku od recikliranih flaša za izradu zvučne izolacije, od plastike dobijene recikliranjem čepova pravi delove automobila, a od recikliranih starih branika izrađuje nove.

Čelik i gvožđe – teški metali koji su uvek na ceni

Svaki automobil sačinjen je od velikog broja metalnih komponenti, koje imaju veliki udeo u ukupnoj masi vozila. Za različite delove se koriste i metali različitih karakteristika. Čelik je, na primer, glavni materija kada je u pitanju proizvodnja vrata, šasije, nosećih greda i sl. Takođe se koristi pri izradi auspuha i prigušnih cevi.

Delovi vozila poput osovina, kočionih diskova ili bloka motora koji su od čelika se skidaju sa vozila, selektuju po vrsti materijala i prodaju kompanijama koje se bave preradom starog gvožđa ili železarama, koje ih tope i obrađuju kako bi ih ponovo stavile u upotrebu.

Guma – pneumatici, zaptivke i druga auto oprema

Nekada su se stari pneumatici spaljivali, ali, na sreću, to je već davna prošlost u svim zemljama koje žele da sačuvaju životnu sredinu od zagađenja. Spaljivanjem guma, dim koji se stvara odlazi u atmosferu i ispušta toksična isparenja i zapaljive uljne materije.

Umesto da se deponije pune istrošenim pneumaticima sa vozila, automobilske gume se mogu reciklirati i koristiti za izradu asfalta, podloga za dečija igrališta ili veštačke trave.

Akumulatori – baterije pune olova

Jedan od najčešće recikliranih komponenti automobila je akumulator. Akumulatorske baterije su konstruisane tako da u sebi sadrže otrovne hemikalije koje mogu izuzetno štetno da utiču na okruženje ukoliko se njima ne rukuje pravilno i ako se ne skladište na propisan način.

Međutim, iz akumulatora se mogu reciklirati gotovo svi delovi i materijali, poput olova, srebra i plastike, dok se kiselina koja se nalazi unutar baterije neutrališe.

Aluminijum – laki metal koji se sve više upotrebljava u izradi auto delova

Aluminijum je danas veoma popularan materijal kod proizvođača automobila. Njegova mala specifična težina i dobra izdržljivost čine ga idealnim materijalom za izradu pojedinih komponenti na vozilima. S obzirom da je lak i cela konsturkcija će biti lakša, a to znači da će biti potrebno manje snage i manje goriva da se vozilo kreće, što za posledicu ima i manju emisiju štetnih gasova poput CO2.

Do 1970, komponente od aluminijum su činile samo oko 2% svih delova automobila, da bi danas taj procenat porastao na oko 15%.

Ovaj, jedan od najzastupljenijih elemenata, može se potpuno reciklirati. Od otpadnog aluminijuma koji se skida sa vozila, mogu se praviti limenke za pića, odlivci, ambalaža i naravno, delovi za druga vozila. Najčešće se kod novijih modela automobila felne i blok motora prave od aluminjuma.

Bakar – kablovi, žice i mikro komponente

Bakar je materijal koji je poznat kao jedan od najboljih provodnika struje, odmah iza zlata i srebra, pa ga u automobilskoj industriji koriste za izradu kablova i elektronskih komponenti. Bakarne žice prolaze kroz celo vozilo, kako bi se obezbedio dovod električne energije svetlosnoj signalizaciji, multimedijalnim uređajima i drugim elektronskim komponentima. Ovaj metal ima prilično visoku cenu pa se na njegovoj reciklaži može dobro i zaraditi.

Staklo – vetrobrani, retrovizori, ekrani električnih uređaja

Trenutno se staklo kao materijal koristi na navigacionim ekranima, auto kamerama, retrovizorima i vetrobranskim staklima. Svi ovi delovi pomažu vozaču da ima jasniju sliku kuda vozi. Vetrobransko staklo ili šoferšajbna se danas proizvodi od laminiranog stakla, koje vozačima i putnicima u vozilu obezbeđuje najveći nivo bezbednosti, posebno u slučaju sudara.

Izolacija od fibreglasa i staklene boce su samo neke od stvari koje se mogu izraditi od recikliranog stakla sa vašeg automobila. I u vašoj kuhinji, podne i zidne pločice ili čak radna površina je možda delom izrađena od recikliranog vetrobranskog stakla.

Da zaključimo, sledeći put kada sednete u vaš auto, pomislite da je možda vaša presvlaka za sedišta napravljena od plastike koja je dobijena recikliranjem flaša, pa ako imate havarisan automobil, pozovite auto otpad koji će ga rastaviti na delove i predati sve što se može ponovo iskoristiti odgovarajućem reciklažnom centru.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here