Šta su stari Kelti radili u Sremu?!

0
3303

Značajni istorijski i arheološki nalazi vezani za život Kelta na prostoru Srema predstavljaju tematsku osnovu za formiranje turističkog kompleksa koji podrazumeva izgradnju keltskog naselja u Inđiji započetog pre nekoliko godina, a radi se o prostoru u blizini gradskog bazena.

Naime, Skordisci, ratničko keltsko pleme iz 3. veka p. n. e., naseljavalo je nekadašnje područje rimske provincije Panonije, oko reka Dunav, Sava i Drava i bilo najmoćnije na centralnom Balkanu. Poznato je da su Kelti imali svoju prapostojbinu u ovim krajevima, pogotovo u Krčedinu, gde je pronađen njihov novac, ali su nadležni iz Turističke organizacije opštine Inđija odlučili da atraktivnu turističku destinaciju naprave baš u gradu, navodi portal Infocyber.

Tako će Inđija naredne godine dobiti muzej na otvorenom, jedini ovog tipa u regionu.

Projekat će predstavljati tematski muzej na otvorenom, a naselje će biti ograđeno drvenom ogradom, sa nekoliko keltskih kuća, kao i sa zanatskim radionicama.

Po ulasku, posetioce će kroz čitav kompleks, od objekta do objekta, voditi staza, a u središnjem delu predviđen je veći trg. Značajnu površinu zauzimaće veštačko jezero. U svim segmentima rada turističkog kompleksa akcenat će biti na interesantnim dešavanjima, na prikazu određenih radnji kroz organizovane radionice (grnčarske, tkačke, kovačke, pekarske itd.) u kojima će posetioci učestvovati. Planirana je uključenost kostimiranog osoblja – kustosa i animatora koji će pružati dobrodošlicu i imati različite uloge predstavnika keltskog naroda„, saopšteno je na sajtu Turističke organizacije Inđija.

Interesantna istorijska priča i bogat arheološki materijal trebalo bi da pomognu da se od naselja napravi atraktivan turistički proizvod, koji bi doprineo razvoju turizma u tom delu naše zemlje.

Izgradnja je započeta pre nekoliko godina, a trenutna faza radova obuhvata nastavak izgradnje ograde i staza, izgradnju jednog objekta, tribine za takmičenja i tribine za predavanja.

Keltsko naselje u Inđiji trebalo bi da bude završeno već krajem septembra.

(SMP.online/Infosyber/TO Inđija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here