Šta treba jesti za užinu?

0
3026

Ljudi najčešće imaju tri glavna obroka, a po preporukama svetske zdravstvene organizacije trebamo imati najmanje pet obroka u toku dana, što znači da pored tri glavna obroka u toku dana treba pojesti i dve užine.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Međutim često se nalazimo u nedoumici, kako treba da izgleda zdrava užina?

Koliko užina treba da sadrži kalorija? Otprilike od 100 do 150 kalorija. Problem nastaje kada nismo kod kuće u vreme užine i onda se uglavnom poseže za raznim grickalicama, čokoladicama i drugom visoko kaloričnom hranom.

Čest je slučaj da kad neko želi da smrša, prvo izbaci užine misleći da će to dovesti do željene težine, pošto će tako uneti manje kalorija.

Međutim to nije slučaj. Ukoliko izbacite užine, najverovatnije će se desiti da ćete pregladneti i da ćete za neki od glavnih obroka uneti više hrane nego što treba, a to naravno znači i više kalorija. Zbog toga je najbolje rešenje da zadržite užine u svom dnevnom ritmu ishrane. A naravno i češći a manji obroci u toku dana ubrzavaju metabolizam.

Šta treba jesti za užinu?

Uglavnom se za užinu jede voće, sveže povrće, mlečni proizvodi, kao i orašasti plodovi. Takođe u obzir mogu da dođu i razne proteinske pločice i proizvodi slični bonžiti, kao i pirinačne galete. Naravno uvek kod takvih proizvoda treba obratiti pažnju na deklaraciju. Za užinu je dobra kombinacija grčkog jogurta i nekog voća (npr. Jagode, maline, kupine).

Ova kombinacija sadrži dijetalna vlakna, proteine, ali i vitamin C.

Od jezgrastog voća najbolji izbor su lešnici, bademi i orasi jer sadrže omega 3 masne kiseline i minerale. Sa jezgrastim plodovima treba biti obazriv i obratiti pažnju na količinu, jer su veoma kalorični. Dobra kombinacija za užinu su humus i sveže povrće (krastavci, šargarepa). Naravno možete pojesti i samo voće ili napraviti smuti od raznog voća. Ukoliko niste kod kuće, dobar izbor je i banana ili neka druga voćka, a naravno možete pojesti i neku proteinsku pločicu.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here