Stakleni crep koji zagreva kuću solarnom energijom

0
10842

Švedska kompanija SolTech koja se bavi prodajom rešenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstven sistem za zagrevanje kuće koji se sastoji od krovnog crepa napravljenog od običnog transparentnog stakla. Ove fenomenalne pločice daju krovu prelep ledeni izgled.

Ono što ovaj krovni crep čini toliko posebnim i izdvaja na tržištu jeste to što su izrađeni od običnog stakla i imaju otprilike istu težinu kao i oni izrađeni od gline. Ovaj sistem ne greje vodu ili vakuum cevi, već čist vazduh.

Stakleni crep se postavlja na crno najlonsko platno ispod kog su montirani vazdušni džepovi. Crna boja apsorbuje sunčevu toplotu i vazduh počinje da cirkuliše. Topao vazduh se koristi za zagrevanje vode, a taj sistem je povezan sa kućnim sistemom za zagrevanje preko akumulatora toplote. Lepota sistema je u tome što smanjuje energetske troškove tokom cele godine, i kada su dani tmurni i noću, zahvaljujući sposobnosti da skladišti toplotu u izolacionim slojevima ispod crnog platna.

Ovaj energetski sistem generiše oko 350kWh toplote po kvadratnom metru u zavisnosti od klime, kao i ugla i pravca krova.

U 2009. godini je ovaj sistem bio izabrana od strane žirija i nominovan među devet drugih kao “najbolji nov materijal“ (Hottest New Material). Na osnovu glasova publike, stakleni crep je bio nagrađen zlatnom medaljom na sajmu građevinarstva North Building Fair u Nordbigu, Švedska. “Pobednički materijal kombinuje atraktivni dizajn sa esencijalnim funkcijama čiste i održive energije. To je inovativni proizvod koji je itekako dobrodošao“, rekao je predsednik žirija, dr Bengt Tolanen.

Izvor: ekokuce.com/gradjevinarstvo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here