SUDBINA SREMSKIH SELA: Obnovljen Dom kulture u Donjim Petrovcima – nema mladih da zaplešu na bini!

0
667

Obnova doma kulture u Donjim Petrovcima, u opštini Ruma, završena je jesenas, za šta je iz lokalnog budžeta izdvojeno 1,5 miliona dinara. Rekonstrukcija je obuhvatala molersko-fasaderske radove, postavljanje nove rasvete, sanaciju krovne konstrukcije i krečenje fasade.

Kako su rekli u Mesnoj zajednici Donji Petrovci Dom kulture je bio zreo za obnovu pošto je to mesto gde se meštani svih godina okupljaju, druže i obeležavaju značajne datume u svom i životu sela. Iako je prostor zasijao novim sjajem, malo je onih koji će to iskoristiti.

Naše mesto muče isti problemi kao i druga sela u čitavoj našoj zemlji – migracija stanovništva. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Donjim Petrovicima je bilo oko 900 stanovnika, a sad očekujemo da će taj broj pasti ispod 800 – kazali su iz Mesne zajednice. – Iako je selo lepo uređeno, čisto, a meštani vode računa o svojim domovima i okućnicama, mladih koji bi uneli život u Dom kulture je sve manje. Ko je otišao zbog posla u velike gradove, taj se više nije vratio.

Kako su nam objasnili zgrada Doma kulture nije bila u lošem stanju, jer su meštani vodili računa o njoj, i uglavnom su je, kao što je to i sad slučaj, koristili za poslave rođendana, krštenja, venčanja, pa je u skladu sa tim potrebama uređena kuhinja i nabavljen pribor za posluživanje 150 gostiju.

Nažalost u selu nema kulturno – umetničkog društva, niti iko organizuje sekcije folklora, a nemamo ni čoveka koji ima ambicije da vodi Dom kulture i pokuša da ga oživi – pojasnili su iz Mesne zajednice. – Povremeno su organizovane književne večeri, promocije knjiga, dečje priredbe. Međutim, ne želimo da to ostane tako. Planiramo od sledeće godine da uspostavimo kontak s ustanovama kulture u Rumi i u okolnim mestima, da pozovemo kulturno- umetnička društva da iskoriste nov prostor i gostuju u našem selu, ili da organizuju sekcije iz oblasti kulture i sporta za naše mališane.

Inače opština Ruma je u proteklom periodu, na osnovu utvrđenog plana i u skladu sa prioritetnim potrebama, finansirala obnovu ustanova kulture kako bi se u svim naseljima unapredio kvalitet života.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kovač/foto: R. Hadžić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here