SUMRAK pravosuđa: UDOVICA u zatvoru – jer NE POZNAJE zakon

0
4990

Iako lokalno mitrovačko pravosuđe građanima još nije  dalo odgovor (niti namerava) na pitanje ko je uništio mitrovačku privredu, niti je zainteresovano da otkrije kako su pojedini funkcioneri bivšeg DOS-a (kao, na primer, Vasa PDV) došli do bogatstva u periodu vladavine gradom, ipak je prilično ažurno kada dođe u situaciju da se može „po zakonu“ iživljavati nad običnim građanima.

Slučaj Vesne N. koja je završila u zatvoru zbog puške i pištolja svog pokojnog muža – više je nego bizaran i otkriva pravu prirodu apsurdnog shvatanja pravde po sudovima.

Naime, ova žena je morala na izdržavanje petodnevne kazne jer je u Policijsku upravu predala oružje koje je pripadalo njenom suprugu – sa zakašnjenjem od pet dana. Njen sin Vojkan kaže da je Vesna bila izrevoltirana odlukom sudije za prekršaje, i nije želela da plati kaznu od 5.000 dinara, koja joj je po slovu zakona sledovala za ovaj prekršaj.

Otac Veselin, koji je bio lovac, preminuo je krajem decembra 2016. godine, i imao je lovačku pušku i pištolj sa svim neophodnim papirima. Majka Vesna, koja nije ljubitelj oružja, odlučila je da pušku i pištolj preda u policijsku stanicu 45. dan nakon očeve smrti – kazao nam je Vojkan. – Tada su je obavestili da je zakonski rok za donošenje oružja 40 dana od smrti vlasnika. Iako ih je uveravala da nije bila obaveštena o zakonskom roku, odgovor je bio da je o tome trebalo da se obavesti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova i da pisano obaveštenje nije bila dužna da dobije.

Nakon toga na njihovu kućnu adresu stigao je poziv od sudije za prekršaje. Na sudu joj je izrečena kazna od 5.000 dinara zbog nepoštovanja roka za predaju oružja.

Brat i ja smo posle očeve smrti slučajno saznali da oružje mora da se preda. Nikada pre nismo čuli da postoji rok za to. Zato je majka bila najviše iznervirana. Kaznu smo mogli da platimo, nije to neki veliki novac, ali ona nije želela. Jednostavno je rekla da se ne oseća krivom ni za šta. Bila je u žalosti, svi smo patili za ocem i nikome nije padalo na pamet da treba u nekom roku da predamo oružje, a kamoli još da se o tome informišemo na sajtu MUP – revoltirano govori Vesnin sin Vojkan navodeći da je ostavinska rasprava nakon očeve smrti održana mnogo kasnije pošto je Vesna predala oružje.

Tek na raspravi je, međutim, odlučeno da oružje nasleđuje upravo Vojkan. Pisali su kaznu na nju, jer je ona odnela pištolj i pušku da preda u policiji, što je, kaže Vojkan, još jedan apsurd.

Vesna je na izdržavanje kazne otišla u ponedeljak i od tada se nije javljala sinovima – Vojkanu i njegovom mlađem bratu sa kojim ona inače i živi.

Odnela je mobilni telefon, ali verovatno su joj ga oduzeli. Ali čudi me da nam se nije javljala sa neke govornice. Ne znamo ni kada bi trebalo da izađe, da li u petak ili subotu, pošto sa zatvorskim pravilima nismo dosad bili upoznati – zaključuje Vojkan.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here