Sve duži spisak dece stradale u saobraćaju: DOKLE ĆE DA GAZE UBICE ZA VOLANOM!

0
1669

Uskoro će biti pune 4 godine kako je osamnaestogodišnji Dušan Mićić pregažen dok je vozio bicikli na svega 200 metara od kuće gde je živeo. Pored Dušana (18) iz Sremske Mitrovice, na spisku dece koja su stradala od strane nesavesnih vozača se nalaze i Nikolina (13) iz Kragujevca, Melisa (15) iz Novog Pazara, David (16) iz Sombora, Maksim (7) iz Obrenovca, Bogdan (sedam i po godina) iz Vlasotinca, Maja, takođe iz Kragujevca… i to su samo neka od imena stradale dece u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poslednjih godina, a čiji počinioci, bahati i nesavesni vozači ili nisu odgovarali ili su kazne frapantno blage.

– U Srbiji se teže kažnjavaju materijalna krivična dela nego ona u kojima živote gube deca, zaključak je rodtelja čija su deca nastradala zbog neodgovornih vozača a koji su u Kragujevcu organizovali protest „Pravda za Nikolinu”.

Podsetimo, Nikolina Janković stradala je na pešačkom prelazu u kragujevačkom Bulevaru kraljice Marije vraćajući se iz škole. Usmrtio ju je stariji sugrađanin koji je vozio preko 90 kilometara. Udarac ju je odbacio 30 metara. Preminula je u Kliničkom centru u Kragujevcu prvog dana ove godine.

Mladić koji je pregazio Bogdana u sporednoj i mirnoj vlasotinačkoj ulici, to nije ni primetio. Zaustavio se tek posle 15 metara.

Maju Zarić je na pešačkom prelazu u Kragujevcu pregazila osamdesetčetvorogodišnja Kragujevčanka. Dobila je kaznu na koju se žalila i još uvek je na slobodi.

Ništa manje nisu strašne Melisina, Maksimova, Davidova i ostale „priče” dece nastradale od bahatih i nesavesnih vozača.

Bogdanove roditelje obavestio je javni tužilac „da su arhivirani spisi predmeta” jer „ne postoje osnovane sumnje da je učinjeno krivično delo”.

Slično su prošli i roditelji Dušana Mićića iz Sremske Mitrovice – Tužilaštvo nije ni pokrenulo istragu svaljujući krivicu na Dušana iako svi pokazatelji ukazuju na to da je krivica „tatinog sina“ za volanom automobila bila nedvosmisleno jasna. Pokazalo se da ni mitrovački tužioci nisu imuni na sindrom „Mitrovićevog sina“.

Da se i ne pominje vozač, poznati stanovnik Sremske Mitrovice, koji je, nakon što je u ulici Stevana Sremca, noću usmrtio biciklistu, uhvaćen u pokušaju da ugasi svetla na biciklu kako bi skinuo krivicu sa sebe.

Posle pogibije Dušana Mićića i pomenutog bicikliste, obe u ulici Stevana Sremca, tek su tada stavljeni usporivači saobraćaja iako je su građani godinama upozoravali na opasnu i brzu vožnju nesavesnih vozača.

U Srbiji deca odlaze u zemlju i iz zemlje”, „Deca u grob, ubice na slobodi” vapaji su kojim očajni roditelji pokušavaju da da skrenu pažnu nadležnih – navodeći primere iz evropskog pravosuđa gde se ovakva krivična dela sankcionišu zatvorom od 15 do 30 godina a počinioci su u pritvoru do izricanja presude.

Porodice se uzdaju u „Božiju pravdu” ali očekuju i da pravosuđe radi svoj posao. A, do tada, sa razlogom pitaju – čije je dete sledeće?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Z. Mišić/M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here