Sve više Kineza dolazi u Mačvu: ŠTA JE RAZLOG?

0
1375

Mnogi ne znaju da se jedno od najbogatijih geo-termalnih nalazišta termalnih voda u Evropi, nalazi u Srbiji, na oko 100 kilometra od Beograda, 85 od Novog Sada i dvadesetak od Šapca. Centralno mesto u Mačvi je Bogatić, čija je opština oivičena dvema rekama Drinom i Savom.

Opštini Bogatić pripada donji tok reke Drine, kao i samo ušće reke Drine u Savu i jedan deo toka Save. Ušće je prava meka za one koji vole ribolov i turistički je veoma zanimljiv”, kaže direktor TO Bogatić Darko Mašić.

Najveće bogatstvo ovog kraja, ipak, smešteno je ispod povšine zemlje.

Bogatić leži na geo-termalnim vodama, a na njenoj teritoriji postoji više bušotina, iz kojih voda koja izlazi iz zemlje dostiže temperaturu od 50 do 80 stepeni”, objašnajva Mašić.

Mesto je postala interesantna lokacija kineskim turistima koji, u želji da testiraju tolotu vode, sa sobom donose jaja, kako bi ih skuvali. Iako su temalne vode u velikoj meri i dalje neiskorišćen potencijal ovog kraja, jedan broj turista svake godine poseti Bogatić, zahvaljujući Spa kompleksu “Termalna rivijera”, koji je i često odredište Šapčana.

Kompleks sa termalnom vodom, prostire se na 20 hektara, i u svom sastavu ima otvorene i zatvorene bazene za odrasle i decu, đakuzi, kao i apartmane, za one koji žele da ovde provedu više dana.

Termalna voda je lekovita za kožna oboljenja i druge bolesti a temperatura vode, u toplim bazenima, izjednačena je sa temperatrom tela i iznosi 36, 37 stepeni. Vodu ne rashlađujemo sa običnom vodom, već je samo filtriramo, dok se se sama ne rashladi”, objašnjava Radenko Ćosić iz “Termalne Rivijere”.

Ističe da su zadovljini dosadašnjom sezonom i da, osim domaćih gostiju, ovde dolaze i turisti iz susednih zemalja, a najviše ih je, kaže, iz Bosne i Hercegovine. Cena dnevne ulaznice za odrasle je 800 dinara, za decu 500, dok je cena smeštaja u apartmanima 4.000 dinara po danu.

Za one koji od odmora očekuju više od kupanja u bazenu, preporuka je da posete i Etno park Mačve u Sovljaku, koji se nalazi nedaleko, i pod zaštitom je držve jer predstavlja autentičan prikaz izvorne narodne arhitekture. Sadržaj etnoparka čine primerci deset tipskih građevina, koje priakazuju mačvansku kuću sa okućnicom, kakva je bila krajem XIX i početkom XX veka. U njoj se nalazi stalna izložba mačvanskih slikara naivaca i akademaca, kao i učesnika tradicionalne likovne kolonije.

I biciklizam je značajan segment turističke ponude Bogatića, budući da je deo Savske biciklističke rute, zajedničkog projekta četiri susjedne države koje povezuje rijeka Sava, od izvora do ušća, od Slovenije preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Srbije, u ukupnoj dužini od 945 km.

Mi imamo i svoje tematske rute koje su prilagođene našim gostima, rekreativcima, a ima i dužih tura za one koji se ozbiljnije bave biciklizmom”, kaže direktor TO Bogatić.

Ova Mačvanska lepotica, iako nedovoljno poznata na turističkoj mapi Srbije, može biti dobar izbor letnje destinacije, ne samo zbog blizine većim gradovima, već i zbog zanimljivih sadržaja koje nudi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Kristina Vučićević/Danas)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here