SVEDOČANSTVO JEVREJINA MITROVAČKOG POREKLA: „Moj otac je jedan od 38 zarobljenika koji su preživeli Jasenovac“

2
1983

Juče je obeležen još jedan Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u NDH. Sin jednog od 38 zarobljenika koji su preživeli beg iz Jasenovca, Šamika Ben Šahar, govori o jednom od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

Zovem se Šamika i rođen sam u Jerusalimu. Sin sam Josipa i Adele iz Sremske Mitrovice. Tata je „otvorio“ Jasenovac, imao je 17 godina kada je ušao zajedno sa bratom Šamikom. Posle četiri godine tata je „zatvorio“ Jasenovac, bez brata – započinje priču Šamika Ben Šahar.

Ističe da mu je otac bio jedan od 38 zarobljenika koji su uspeli da prežive veliki beg iz Jasenovca. Svi ostali koji su bili u tom begu su ubijeni.

Tatinog brata, dva dana pre oslobođenja Jasenovca, uhvatile su ustaše zajedno sa još 20 parova braće, podelili na dve grupe i jednu zapalili. Drugu polovinu su preselili, i tata je bio među njima, i trebalo je da vide šta se dešava – navodi Šamika Ben Šahar.

Kaže da se zove Šamika po tatinom bratu koji je zapaljen par dana pre oslobođenja.

Kao malo dete sećam se koliko puno puta je za vreme spavanja tata vikao „brate, pomozi“ i plakao – kaže Šamika i dodaje:

Mama ga je probudila i tako sam prvi put čuo o čemu je govorio – o Jasenovcu. Tata je puno pričao šta se tamo dešavalo, tako da je Jasenovac u našoj kući stalno postojao. Toliko su mi duboko ušle u dušu te priče o Jasenovcu da sam nekada imao osećaj da sam i ja bio tamo zajedno sa tatom – navodi Šamika Ben Šahar.

Naglašava da kada je mobilisan u izraelsku vojsku odlučio je „da se nama Jasenovac nikada opet neće desiti“.

Kao vojnik, profesionalac, sedam godina sam bio u padobrancima i posle rata 1973. godine sam prešao u tenkovske jedinice i završio sam vojsku kao komandant izraelske tenkovske škole sa visokim činom – objašnjava Šamika Ben Šahar.

Meni je Jasenovac stvorio put života i razumeo sam da bez snage i mogućnosti da mi možemo da ratujemo i odbranimo naše porodice i državu, neće biti egzistencije Izraela – zaključio je on.

(SMP/RTS)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

2 COMMENTS

  1. Neverovatno je koliko Hrvati negiraju Jasenovac. Pre neko veče na tv gledam anketu u Zagrebu s pitanjem koji narodi su najviše stradali u Jasenovcu. Od desetak anketiranih, samo je jedan čovek u prolazu rekao Srbi. Ostali su rekli Hrvati, Jevreji ili i jedni i drugi, ne spominjući Srbe. Anketirani nisu bila deca, pa da i razumem da ih boli uvo šta je bilo pre „milion“ godina i da pričaju ono što su čuli u školi. Bili su to ljudi preko 50 godina starosti. Zatim se pojavljuje neki prof koji tvrdi kako se spuštao u jamu Jadovno i nije našao ni jednu jedinu kost. Profesorska etika, strašno. Nasuprot tome, kamerman koji je silazio pokazuje snimak kostoju u sloju 2-5 metara…….I, šta reći ……

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here