Tri najbolje destinacije za odmor u Zapadnoj Srbiji

0
654

Zapadna Srbija, možda najlepša oblast naše zemlje za odmor i uživanje u prirodnim blagodetima. Svež vazduh, tišina i zelenilo sa svih strana je ono što najviše privlači turiste da obiđu ovaj kraj. Izvojili smo tri top destinacije koje treba da posetite kada i vama zatreba malo odmora i mnogo prirode.

Tara

Tara je planina Dinarskog sistema i oaza netaknute prirode. Najviši vrh planine je Kozji rid, na visini od 1591 metar. Cela planina prekrivena je gustim listopadnim i četinarskim šumama. Područje Tare proglašeno je 1981. godine za Nacionalni park radi očuvanja retkih biljnih i životinjskih vrsta. Klima na Tari je kontinentalno-planinska, leti prosečna temperatura iznosi 15 stepeni, što je čini idealnom destinacijom za one koji ne vole letnje vrućine

Osim netaknute prirode, šuma, proplanaka, potoka, Tara nudi i brojne atrakcije koje morate posetiti. Neke od njih su:

  • Prirodni rezervat Crveni potok– nalazi se na visoravni Mitrovac. Ime je dobio po potoku koji kroz njega protiče, prelazi preko crvene ilovače i dobija crvenu boju. Poznat je po tresetištu koje je dobilo naziv Tepih livade zbog osećaja ugiba pod nogama prilikom hodanja. Cena ulaznice u rezervatu Crveni potok je 100 dinara.
  • Vidikovac Banjska stena– vidikovac se nalazi na 1065 metara nadmorske visine. Pogled se prostire na Perućac i kanjon Drine. Od Mitrovca je udaljen 6 kilometara.
  • Kaluđerske bare– najpoznatija turistička tačka na Tari. Padine Kaluđerskih bara se nalaze na 1059 metara nadmorske visine i obrasle su jelama, smrčama, belim i crnim borovima. Tu se nalaze i sportski tereni, pešačke staze, igrališta za decu kao i mnogi hoteli i apartmani.

Ponuda smeštaja na Tari je raznovrsna. Izbor hotela je veliki, brojni su apartmani i privatni smeštaji. Ono što turisti najviše traže jesu šumske kolibe, jer dozvoljavaju da se doživljaj planine iskusi u potpunosti. Cene smeštaja za apartman se kreću već od 25 evra, hotelske sobe se mogu takođe naći od  25 evra noć, dok je za šumsku kolibu potrebno odvojiti malo više novca.

Banja Koviljača

Banja Koviljača je smeštena u veoma živopisnom delu Podrinja. Pripada opštini Loznica i obogaćena je velikim brojem reka od kojih su samo neke Drina, Jadar i Lešnica. Umereno-kontinentalna klima i šume koje je okružuju čine vazduh banje čistim i svežim čak i tokom letnjih vrućina.

Lekovita svojstva banje privlače određen broj posetilaca koji žele da reše zdravstvene probleme. Lečenje se odvija u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača. Od prirodnih faktora za lečenje se koriste termo-mineralne vode, kao i peloid-mineralno blato.

Osim toga, turistički sadržaj banje je raznovrstan. Tokom letnjih dana se održava najveći broj sportskih i kulturnih manifestacija. Najpoznatiji događaji su Drinska regata, Džipijada i Somovijada.

Posetioci Banje Koviljače mogu izabrati smeštaj prema svojim potrebama i budžetu. Velika posećenost uslovila je i razvijenost turističkih i ugostiteljskih smeštaja. U ponudi su hoteli, sobe, apartmani, vile i odmarališta. Ukoliko želite vidite detalje o smeštaju u Banji Koviljači posetite sajt klikom na link Banja Koviljača smeštaj.

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik. Sopotnica je zapravo naziv malog sela, koje je popularnost doživelo zbog svojih vodopada,vodenica i  netaknute prirode.

Šetnjom kroz bukove šume Sopotnice neprestano ćete nailaziti na vodopade, ali i stare vodenice koje su nekada služile kao mlinovi. Za ljubitelje planinarenja pravi izazov će biti osvajanje najvišeg vrha Jadovnika koji se zove Katunić i nalazi se na 1733 metra nadmorske visine.

Smeštaj je najlakše potažiti u samom Prijepolju, u nekim od hotela, ali za prave avanturiste samo selo Sopotnica nudi nešto jedinstveno. U selu se možete raspitati za neke od porodica Janušević, Tmušić, Ljujić ili Vulović, oni nude smeštaj u seoskim domaćinstvima po ceni od samo 450 dinara.

Ovo je samo deo bogate ponude Zapadne Srbije. Ukoliko vas je zainteresovalo možete krenuti u posetu nekoj od ovih destinacija i usput upoznati i videti još mnogo toga. Čim krenete na put u ovaj deo Srbije shvatićete zašto je najposećeniji svake godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(promo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here