TRI SREMICE dobile nagradu „Čuvari tradicije“ za radove u TRADICIONALNIM tehnikama

0
639

Tri Sremice, Olgica Savić i Anica Jelenković iz Sremske Mitrovice, kao i Dragana Vukas iz Inđije, pobednice su ovogodišnje IX žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“, na kojoj su predstavljene unikatne minijature rađene u tradicionalnim tehnikama vez, zlatovez i pustovanje. Pored njih, priznanja su dobili i David Đorđević iz Zaječara, Biljana Vasović i Slavica Vasović iz Sombora.

Nagrađeni autorke iz Sremske Mitrovice i Inđije, posebno su se istakle u oštroj konkurenciji od ukupno 80 priloženih radova, izloženih u rezidenciji ambasade Kanade. Tema ovogodišnje izložbe je “Čuvari tradicije”, a svoje umeće na njoj je predstavilo 40 majstora starih zanata iz 17 gradova i opština Srbije, kao i iz regiona, navodi se u saopštenju organizatora izložbe.

Ova izložba je jedina manifestacija ove vrste u Srbiji, koja ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine pruža priliku da se afirmišu i ekonomski osnaže, istakla je predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.

Kroz unikatne radove više od 40 autora, imali smo priliku da se uverimo da nasleđe živi u savremenom stvaralaštvu rukotvorina. Žirirana izložba minijatura je ujedno i prilika da se žene afirmišu i dobiju priznanje javnosti za svoj rad. Važno nam je da uvek imamo nagradu i za mladog autora, kako bismo istakli koliko je značajno da svoje nasleđe čuvamo i prenesemo ga na mlađe generacije”, poručila je Jovanović.

Deveta izložba minijatura održava se pod pokroviteljstvom ambasade Kanade, u partnerstvu sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama – Telekom, Moravac, Asseco i Unicredit banka. Ovogodišnji žiri činili su predstavnici Fakulteta primenjenih umetnosti, Etnografskog muzeja, diplomatskog kora i NALEDA.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Biznis.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here