Trijumf Mitrovčana kao uvod u proslavu jubileja Muzičke škole

0
608

Mesec maj se dosad pokazao kao izuzetno produktivan za profesore i učenike Srednje muzičke škole ,,Petar Krančević“, a pogotovo za Kamerni hor škole, pod rukovodstvom Jovanke Ivanić.

U ranim jutarnjim časovima u nedelju, 14. maja, autobus se otisnuo na put u Republiku Srpsku. Nakon nekoliko sati puta, putnici su pristigli na svoje prvo planirano odredište: u Bijeljinu, gde su pripreme za predstojeći nastup na 22. horskom festivalu ,,Majske muzičke svečanosti“ otpočele odmah po dolasku.
Ove godine je pred stručni žiri Festivala stupilo 47 horova. Naš sastav je nastupio drugi po redu u kategoriji kamernih mešovitih horova sa početkom u 13 časova. Komisiju su činili mr Mladen Matović, dr Dragana Cicović, dr Jelena Trakilović i dr Igor Sarajlić, a raznovrstan repertoar našeg ansambla nije ostavio ni publiku ni komisiju ravnodušnim.

Kao potvrdu prethodne tvrdnje valja uzeti činjenicu da je naš hor, osvojivši 97 bodova, proglašen pobednikom svoje kategorije! Istini za volju, zbog kvalitetnih nastupa oba hora, žiri je odlučio da Kamernom horu SMŠ ,,Josif Marinković“ iz Zrenjanina da podjednak broj bodova kao i Mitrovčanima, time imenovavši dva pobednika ove kategorije. Zbog visokog plasmana u takmičarskom delu Festivala, naši đaci su specijalno pozvani na učešće na završnom koncertu iste večeri. Ubrzo po završetku nastupa hor se smestio natrag u autobus i nastavio svoje putovanje ka Banjoj Luci.

Naredni dan je bio namenjen upoznavanju sa znamenitostima grada na Vrbasu, ali i za slobodne aktivnosti. U sklopu svog obilaska, profesori i učenici su obišli Saborni hram Hrista Spasitelja, Muzej Republike Srpske i tvrđavu Kastel. Uveče je bila organizovana poseta Banskom dvoru, gde je održan zajednički koncert duvačkog orkestra Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i duvačkog orkestra Oružanih snaga BiH iz Sarajeva.

Finalni dan ove male turneje u Bosni i Hercegovini obeležen je odlaskom na Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Došli smo na prezentaciju Akademije, gde su nas pozdravili prodekan ma Mario Ćulum, rukovodilac departmana Muzička umjetnost dr Gordana Grujić i šefovi svih katedri muzičkog departmana.

Nakon njihovog predstavljanja, red je bio da im uzvratimo jednim koncertom. Ovaj put, priliku da nastupaju su dobili i srednjoškolci koji ne pevaju u horu, budući da su većinu programa činile instrumentalne tačke. Tokom koncerta su predstavnici dveju institucija razmenili poklone, a naša škola je rukovodstvu Akademije predala predlog Protokola o saradnji.

Po završetku koncerta, putnici su se smestili natrag u autobus, zvanično zatvorivši svoj obilazak Republike Srpske, realizovan zahaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji je na konkursu Fonda za talente prihvatio projekat MŠ „Petar Krančević“ ,,Koncertno-takmičarska sezona Kamernog hora Krančević“.

Realizacija ovog projekta predstavlja idealan uvod u proslavu jubileja, odnosno proslavu 60-godišnjice postojanja i veoma uspešnog rada Škole.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(AUTOR: Ilija Sretenović, učenik 3. razreda srednje škole)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here