U četvrtak akcija čišćenja savske obale od plaže do teretnog mosta: PRIJAVITE SE!

0
429

U susret Međunarodnom danu čišćenja obala i Svetskom danu reka Ekokaravan nastavlja svoje započete aktivnosti.

Kroz ciklus ekoloških akcija čišćenja pod sloganom „Čisto iz ljubavi“ kompanije „Lidl Srbija“ oni su do sada obišli 23 grada širom Republike Srbije među kojima su: Subotica, Senta, Beograd, Kragujevac, Kruševac, Gornji Milanovac, Niš, Vranje, Novi Pazar i mnogi drugi. Sakupili su preko 36 tona komunalnog otpada sa divljih deponija i veliki deo odvojen je i odvežen na reciklažu. Okupili su preko 2000 aktivnih volontera i održali ekološko edukativne radionice za 1500 dece predškolskog i školskog uzrasta.

U ovom ciklusu akcije pod nazivom „Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective“ Sremska Mitrovica je sledeći grad koji planiraju da posete i to u četvrtak, 7. septembra. Mesto okupljanja je ulaz na malu plažu u 8 časova, a lokacija čišćenja je potez plaže do teretnog mosta. Nakon Pirota, Jagodine, Apatina, Šapca i Sremske Mitrovice Ekokaravan nastavlja u Obrenovac, Bečej i Vrbas.

Podsetimo, Udruženje „Čepom do osmeha“ se bavi sakupljanjem plastičnih čepova i od obezbeđenih sredstava kupuju pomagala za decu sa smetnjama u razvoju na nivou cele Republike Srbije. Predstavljaju najbolju dugoročnu volontersku akciju u našoj zemlji i okruženju. Do sada su uspeli da obezbede 81 novo pomagalo za decu i sakupe oko 1100 tona plastičnih čepova.

Kako nam je briga o životnoj sredini jako važna, kao i širenje svesti o toleranciji i empatiji, smatramo da je snažnije povezivanje i umrežavanje sa ekološkim aktivistima, organizacijama civilnog društva, učenicima, studentima i lokalnim samoupravama važno i da zajedničkim snagama možemo da podignemo svest o značaju zaštite životne sredine.“- navodi Branka Jerković, koordinatorka udruženja „Čepom do osmeha“.

Takođe, pozivaju volontere i volonterke da im se pridruže u akcijama koje sprovode u njihovim gradovima. Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem kontakt forme koja se nalazi na sajtu cepomdoosmeha.org.rs  ili slanjem mejla na cepomdoosmeha@gmail.com

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here