11 godina projekta regionalnog vodovoda „Istočni Srem“: I DALJE BEZ REALIZACIJE!

0
378

Na današnji dan 2012. godine održan je sastanak predsednika opština istočnog Srema (Ruma, Irig, Pećinci, Stara Pazova i Inđija) o planovima razvoja regionalnog vodovoda „Istočni Srem” čija bi realizacija trebalo da trajno reši problem vodosnabdevanja u navedenim opštinama. Međutim, projekat je i dalje ostao samo predlog. Kako su ranije za IN Medija naveli stručnjaci, slični projekti se rade godinama tako da je ovo i dalje samo početak rešavanja problema.

Na sastanku seprtembra 2012. godine je predstavljen predlog proširenja regionalnog vodovoda „Istočni Srem” na opštine Inđija, Stara Pazova i Pećinci. Osim rekonstrukcije postojećeg, iznet je predlog trase novih magistralnih cevovoda Hrtkovci-Ruma-Inđija i Hrtkovci-Pećinci-Stara Pazova-Inđija.

Projekat proširenja regionalnog vodovoda najvećim delom bi se finansirao iz evropskih fondova u vidu bespovratnih sredstava, rečeno je tada na sastanku.

Tri godine kasnije, 25. marta 2015. godine Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine razmatrao je predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje „Istočni Srem”.

Javna prezentacija materijala u okviru ranog javnog uvida za izradu Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje ”Istočni Srem” održana je 3. jula 2015. godine u Rumi.

Nakon toga, sedam godina kasnije, na sednici Skupštine AP Vojvodine, održane 22. novembra 2022. godine,  usvojen je predlog Odluke o izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje „Istočni Srem“ . Odluka se odnosi na opštine Inđija, Irig, Ruma, Stara Pazova, Pećinci i deo Sremske Mitrovice.

U Regionalnom prostornom planu AP Vojvodine 2021-2035 definisano je da je prvo neophodno ukloniti divlje deponije čvrstog otpada, najpre sa prostora (zaštićene oblasti, priobalja vodotoka sa nepovoljnim hidrološkim režimom i dr) na kojima treba sprečiti njihov negativan uticaj na površinske i podzemne vode.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(IN medija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here