U Mitrovici obeležen Svetski dan pozorišta

0
213

Sremskomitrovačko pozorište „Dobrica Milutinović“ Svetski dan pozorišta obeležilo je u specifičnim okolnostima. Krajem prošle godine počela je rekonstrukcija zgrade teatra sredstvima Pokrajinske vlade i Grada Sremska Mitrovica, za koju je izdvojeno oko 200 miliona dinara. Dan Pozorišta obeležen je i čitanjem svetske poruke koju je ove godine napisao norveški pisac, nobelovac, Jun Fose, pod naslovom „Umetnost je mir“.

Novu sezonu u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ Mitrovčani će dočekati u novom ruhu i sjaju zahvaljujući radovima na zgradi ove ustanove koje teku predviđenom dinamikom. Dan pozorišta obeležen je čitanjem svetske poruke pod naslovom „Umetnost je mir“, a čitali su mitrovaki glumci Marko Petković i Vladimir Balašćak.

Ono što je karakteristično za mitrovačko pozorište, a što se planira i u narednoj sezoni, jeste tradicionalno i kontinuirano izvođenje dečijih predstava, ali i izvođenje predstava domaćih i gostujućih glumaca.

Radove na pozorištu obišli su predstavnici lokalne samouprave. Kako je rečeno ovom prilikom najvažnije je raditi na komforu gledalaca, s tim u vezi urađena je nivelacija gledališta što se doprinelo i većem broju sedišta. U toku su i molersko – zidarski i vajarski radovi, a radi se i na balkonu pozorišta. Prema rečima nadležnih krajem maja se očekuje završetak radova.

Svetski dan pozorišta se obeležava od 1961. na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta, a svake godine jedan svetski eminentni pozorišni radnik piše jedinstvenu poruku koja se na ovaj dan čita u svim pozorištima sveta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(STV)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here