U Molovinu cela kuća košta koliko kvadrat stana u Beogradu

0
2393

Srpska Toskana, selo Molovin, smestilo se među obroncima Fruške gore, blizu Šida i na samo kilometar od granice sa Hrvatskom. Taj naziv selo je dobilo jer, navodno, nije bilo kuće u tom kraju koja nije imala svoj vinograd, kojima, kako kažu meštani, ni Lepa Brena nije odolela.

Molovin je devedesetih godina brojao oko 300 stanovnika, dok je danas taj broj spao na svega 120 meštana. Mladi Spasoje, predsednik mesne zajednice, jedan je od mlađih žitelja Molovina. Sa svojom suprugom u rodni kraj iz grada vratio se nakon što su dobili drugu ćerku. Danas taj mladi par ima četvoro dece.

Nisam mogao da se uklopim u grad. Otišli smo da probamo gradski život, ali smo nakon godinu dana shvatili da to nije za nas. Kada smo se vratili u Šid nastale su komplikacije sa dečicom i rešili smo da se vratimo ovde – kaže Spasoje.

Selo je mirno i okruženo lepim predelom, a kako kažu kuća u Molovinu je prodata za 5.000 evra, a kupili su je pčelari.

Cena zemlje je malo skuplja, imamo više kategorija zemlje, od par hektara može da se živi, jedna porodica bi mogla pristojno da živi sa oko pet hektara – kaže Spasoje.

Poznato je da svako selo ima crkvu, fudbalski teren i kafanu, a u Molovinu danas ostala je samo crkva. O kvalitetu vina koje se tu proizvodilo govori i legenda da su meštani ikonopis u crkvi platili vinom.

Srpska Toskana na obroncima Fruške gore danas je jedno od sela u umiranju, iako u njoj možete kupiti celu kuću po ceni od samo jednog kvadrata u Beogradu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Luftika, Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here