U Sremskoj Mitrovici obeležen Svetski dan bubrežnih invalida

0
427

Pod sloganom „Zdravlje bubrega za sve – pripremamo se za neočekivano, podržavamo ugrožene“ i u Sremskoj Mitrovici je obeležen svetski dan bubrežnih bolesnika. Rano otkrivanje ove bolesti omogućava pravovremenu negu i lečenje, ocenili su nadležni i istakli da i pored toga smrtnost raste iz godine u godinu i predviđa se da će biti peti vodeći uzrok smrti do 2040. godine u svetu.

U odeljenju hemodijalize mitrovačke Opšte bolnice, povodom Svetskog dana bubrega organizovano je druženje i posluženje za pacijente. U Mitrovačkoj ustanovi trenutno se dijalizira oko 100 pacijenata, kao i 11 novih. Udruženje bubrežnih bolesnika je takođe, tradicionalno, u Gradskoj kući nizom predavanja, obeležilo današnji dan, koji je svakog drugog četvrtka u martu.

Među ljudima koji su pogođeni hroničnom bolešću, bubrežni bolesnici predstavljaju više od 850 miliona ljudi širom sveta. Ova bolest je po zastupljenosti peta nezarazna bolest u svetu.

Ovogodišnji Svetski dan bubrega dočekujemo sa dramatičnim padom broja transplantacije organa u našoj želji. Na transplantaciju bubrega čeka više od 800 pacijenata, jetre preko 60, srca oko 50, a pluća više od 70 ljudi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(D. Kovačević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here