Učitelj Mate Žarko NUDI NAGODBU Tužilaštvu i PRIZNAJE krivicu (!?)

0
1918

Slučaj maltretiranja učenika IV razreda Osnovne škole “Slobodan Bajić Paja” zbog kojeg je pokrenut istražni postupak protiv učitelja Mate Žarka, ovih dana će dobiti epilog. Kako saznajemo, pomenuti učitelj je ponudio nagodbu Tužilaštvu kako bi se ono povuklo iz procesa protiv njega.

Podsećanja radi, sve je počelo u junu tokom eksurzije kada je, u skladu sa prijavom nasilja nadležnom organu – policiji, izjavama učenika i roditelja, Osnovno Javno Tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak protiv Mate Žarka koji se pokreće samo ukoliko ima osnovane sumnje za krivično delo, u ovom slučaju kazne zatvora do 3 godine. Nakon što je dao iskaz u tužilaštvu, okrivljeni učitelj je zatražio da iskoristi nagodbu koja se, po našim zakonima, definiše kao model oportuniteta. Korišćenjem modela oportuniteta on priznaje krivično delo, plaća, u ovom slučaju 50 hiljada dinara u humanitarne svrhe, te se krivični postupak obustavlja, ne zbog toga što nema osnova krivičnog dela nego zato što je on krivicu priznao i pri tome kaznu platio.

Pismenim putem postavili smo pitanje Osnovnom Javnom tužilaštvu da li je ova informacija tačna, na šta smo dva puta dobili odgovor da će Tužilaštvo „aktivno preduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti i prikupiti sve relevantne činjenice kako bi stanje stvari bilo dovoljno razjašnjeno i donesena javnotužilačka odluka.

Usmeno, saopšteno je da se sa predlogom Mate Žarka o nagodbi upoznalo i Više Tužilaštvo, te da će se, po svemu sudeći, usvojiti zakonska mogućnost Oportuniteta čime će učitelj Žarko priznati krivicu i platiti 50 hiljada dinara, a Tužilaštvo povući tužbu protiv njega.

Ipak, ono što posebno iritira javnost, upravo je činjenica da, čak i u vremenu kada smo svakodnevno bombardovani vestima o nasilničkom ponašanju pojedinaca prema deci, ženama i nezaštićenim kategorijama stanovništva, kada se vodi oštra medijska borba protiv vršnjačkog nasilja, kada građani samoinicijativno organizuju peticije za usvajanje raznih “Tijaninih” ili “Aleksinih” zakona, upravo da bi se najmlađi zaštitili, lokalno Tužilaštvo želi da se povuče iz procesa time što će osumnjičenom nasilniku “odrezati” 50 hiljada dinara.

Da li je to njihova cena za za maltretiranje maloletnika? Koliko bi, sudeći po ovome, tužioci naplatili maltretiranje odnosno ubistvo žena ili silovanje maloletnih i drugih nemoćnih lica? Imaju li naši tužioci cenovnik i za ova dela samo da bi izbegli dužnost da rade posao za koji su plaćeni?

U ovom slučaju, reč je o čoveku koji je već imao sličnih problema u relaciji sa slabijima od sebe.

U Osnovnom sudu je početkom ove godine osuđen zbog psihofizičkog maltretiranja koleginica sa kojima radi, da bi nakon toga, uz malu pomoć prijatelja iz Hrvatske nacionalne zajednice i Kolinde Grabar (bar kako se lično hvalio u tabloidima), bio oslobođen na Apelacionom sudu, pod obrazloženjem koje je najblaže rečeno – smešno!

Zbog takvog uplitanja spoljnih faktora u pravosuđe, Mitrovčani su morali iz svojih džepova da izvade 1,3 miliona dinara koliko je učitelj Žarko dobio presudom. Sada će od te sume da izdvoji 50 hiljada i otplati svoje grehe vezane za maltretiranje desetogodišnjaka.

Da li to cena maltretiranja tuđe dece i da li bi model oportuniteta važio i da su maltretirana deca službenika mitrovačkog Tužilaštva?” – pitanje je koje se nameće samo po sebi nakon najave ove skandalozne odluke. I taman kad pomislimo kako zaposleni u mitrovačkom pravosuđu ne mogu niže da padnu, oni nas ovakvim postupcima – iznenade!

Očigledno je da su tužioci preuzeli ulogu sudija, pa vedre i oblače nad tuđim sudbinama po sopstvenom nahođenju kako bi sudovi imali manje posla. Iako Oportunitet predstavlja olakšanje za pravosudni sistem, tako što će okrivljeni uz plaćanje odredjene svote novca izbeći procesuiranje za krivicno delo koje je izvršio, postavlja se pitanje – nisu li žrtve (u ovom slučaju maloletni učenici) ovakvim činom dodatno poniženi.

Drugim rečima: sistem “funkcioniše” pošto je smanjen broj izvršenih krivičnih dela, država puni budžet davanjem “oprosta”, tužioci skinuli s vrata obavezu – dakle, svi zadovoljni osim žrtava!

S druge strane, direktorka OŠ “S. B. Paja” Ankica Jevtić, u pisanoj izjavi za Portal navodi:

“Mi se u školi pridržavamo svih procedura u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji izričito zabranjuje nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje dece, ali i obavezuje ustanovu da ukoliko nasilje primeti odmah sve prijavi nadležnom organu te pooštrava mere prema onima koji te članove ne poštuju, a direktora obavezuje da protiv optuženih za nasilje vodi disciplinski postupak.”

“U vremenu kada se naše društvo (koje želi da bude demokratski i pravno uređeno – prim. ur.) trudi da se postigne nulta tolerancija na nasilje svih oblika, svih nivoa i u svim sferama i kada mi u školi svakodnevno dobijamo dopise od ministra o preduzimanju preventivnih mera zaštite kao i reagovanja u slučaju kada se nasilje desi, nasilničko ponašanje učitelja Mate Žarka nad učenicima u našoj školi ne može proći nezapaženo u široj društvenoj javnosti.” – navodi direktorka Jevtić.

Inače, u “školskom” Zakonu ne postoji olakšica oportuniteta, pa zbog strikno nametnute odgovornosti da zaposleni prosvetni radnici i direktori moraju da štite svoje učenike, interese roditelja i vode disciplinske postupke u kojima utvrđuju osnovane sumnje, i slučaj izvršenog nasilja nad učenicima od strane učitelja Mate Žarka, dobiće svoju završnicu na kraju disciplinskog postupka koji direktorka Ankica Jevtić vodi protiv njega.

Na neki način, nagodba učitelja Žarka sa Tužilaštvom i priznanje krivice plaćanjem “greha”, umnogome će joj olakšati donošenje odluke.

(Milan Milivojević)

 

 

PREPORUKA:

https://mitrovica.info/sudbina-mate-zarka-u-rukama-tuzilastva-batina-kao-anti-stres-metod/

https://mitrovica.info/slucaj-mate-zarko-hoce-li-bajiceva-skola-ostati-bez-grejanja/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here