Ishrana u vreme posta

0
3967

Iako se smatra da je post idealna prilika da se rešite suvišnih kilograma, u praksi se to nije tako pokazalo. Često se dešava da ljudi za vreme posta nabace još koji kilogram, poveća se količina masnog tkiva i to na štetu mišića.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Zašto se ovo dešava? Zbog toga što se tokom posta često unose veće količine prostih šećera jer se ne unose namirnice animalnog porekla.

Takođe može da se javi i problem nedostatka nekih nutrijenata, vitamina i minerala ukoliko se jede jednolična hrana. Najčešće se javlja nedostatak proteina, cinka, vitamina B, gvožđa, kalcijuma i vitamina D.

Koje namirnice biljnog porekla bi trebalo da uvrstimo u naš meni kako ne bi došlo do deficita ovih veoma važnih supstanci u organizmu?

Optimalan unos proteina je važan za održavanje naših mišića i najbolji izvori su svakako namirnice životinjskog porekla. Međutim i namirnice biljnog porekla, ukoliko se dobro ukombinuju, takođe mogu da nam obezbede optimalan unos proteina. U toku posta treba jesti koštunjavo voće (orasi, lešnici, bademi), semenke (bundevsko, laneno, suncokret, čija i susam). Takođe je poželjno jesti ribu tri do četiri puta nedeljno. Naravno uvek birajte onu koja je manje masna. U dobre izvore proteina spadaju i pasulj, grašak i sočivo.

Što se tiče cinka, njega ima najviše u crvenom mesu (svinjetina, jagnjetina, govedina) i u žumancetu. Međutim kako to nije hrana koja je dozvoljena tokom posta, izvor ovog bitnog minerala možete naći u lososu, spanaću, blitvi, belom luku, citrusnom voću i plavom patlidžanu.

Kalcijuma ima najviše u mlečnim proizvodima, kao što su mladi sir, kiselo mleko, jogurt, kajmak. Nedostatak kalcijuma u toku posta nećete iskusiti ukoliko budete konzumirali morsku ribu (tunjevina, sardina, skuša, losos), leblebije, limunosušeni peršun i susam.

Vitamini B kompleksa se uglavnom unose putem sireva, mesa i jaja. U periodu suzdržavanja od namirnica životinjskog porekla, kako biste unosili dovoljne količine vitamina B grupe, potrudite se da se na vašem jelovniku nađu šargarepa, bundevsko seme, tikvice, paprika i klice žitarica.

Od svih vitamina, najčešće se javlja deficit vitamina D. Njegovi najbolji prirodni izvori su mlečni proizvodi i jaja. Ipak, u organizam ga možete uneti i putem lososa, tune i haringe. Naravno od velikog značaja je i izglaganje sunčevoj svetlosti, pošto je poznato da se tokom izlaganja sunčevim zracima u koži stvara vitamin D.

Posni jelovnik takođe oskudeva i u gvožđu. Kako u toku posta ne biste osetili slabost i umor usled nedostatka ovog minerala, svakodnevno jedite sveže zeleno povrće, cveklu, a par puta nedeljno i integralne žitarice od celog zrna.

Često se dešava da se u toku posta unose veće količine testa i posnih slatkiša. To znači da se ugljeni hidrati i zasićene masti unose u većim količinama nego što se preporučuje. Kombinacija prostih ugljenih hidrata i zasićenih masnih kiselina je idealna za stvaranje masnih naslaha u organizmu. Posna hrana treba da bude pripremljena na zdrav način, kuvanjem,dinstanjem ili grilovanjem.

Takođe umesto belog brašna, nek se na vašem jelovniku nađu proizvodi od integralnih žitarica. Naravno i sa ovim namirnicama treba biti umeren. Ono što je veoma bitno je da i unos krompira trebate da ograničite. I najbitnije je da imate što češće a manje obroke, i da se hranite raznovrsno. Ukoliko se hranite pravilno u toku posta, ovaj period može veoma blagodetno delovati na vaše telo.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here