Učiteljica Slađa i po kućama obilazi đake i – DRŽI NASTAVU!

0
7082

Onlajn nastava na daljinu, e-dnevnik, gugl učionica, vajber grupa – sve je to za mnoge školarce i nastavnike svakodnevnica, ali ne za one učenike koji nemaju struju, televizor, mobilni telefon.

Od kako su, tokom perioda epidemije korona virusa, bile raspuštene škole, učiteljica iz Mačvanske Mitrovice Slađana Nikolić obilazila je socijalno ugrožene porodice i decu koja nisu mogla da prate nastavu na daljinu.

Obilazila sam mališane i podučavala decu čije domovi nemaju ni struju, pa čak ni vodu, kako u ovom delu Mačvanske Mitrovice, tako i u Sremskoj Mitrovici. Već 16. marta 2020. godine, kada je na osnovu odluke Vlade Srbije privremeno obustavljen nastavni rad u osnovnim školama, nazvala sam direktore osmoletki ‘Dobrosav Radosavljević – Narod’ i ‘Boško Palkovljević Pinki“ i pitala koje su to sve porodice kojima je pomoć učitelja neophodna. A onda sam krenula po kućama i do kraja se nisam zaustavila„, istakla je učiteljica romskog jezika.

Dodala je da je osnovcima držala časove i iz drugih predmeta u dogovoru sa direktorima.

Bazirala sam se najviše na srpski i matematiku, jer im je to najviše potrebno, pogotovo prvačićima, kako ne bi zaboravili da računaju i pišu„, istakla je učiteljica Slađana Nikolić.

Da su ti osnovci prekinuli nastavu potpuno, usled nemogućnosti da je prate, to bi bilo pogubno, navodi Nikolićka, jer deca umeju i za nekoliko dana prekida nastave da zaborave ono najvažnije.

Mogu i da izgube volju, jer druga deca rade već uveliko nešto što oni ne znaju. Onda bude i ismejavanja, pa se i postide da nastave dalje sa školovanjem i zato je dosta na učitelju da ih motiviše i da bude uz njih„, dodaje ona.

U Mačvanskoj Mitrovici ima stotinak dece romske populacije, a od toga jedva njih oko 30 dece ima osnovne uslove za život, dok u Sremskoj Mitrovici ima oko 30 dece i obuhvata i decu u Laćarku, jednom od najvećih sela u Srbiji.

Na pitanje novinara, kako je sve postizala sa obzirom da gradski prevoz nije radio, učiteljica kaže da se dobro organizovala. Govori da joj to sve nije bilo naporno jer je želela da deca ne kasne u nastavi sa drugim vršnjacima i da ne zaborave da čitaju i da pišu.

Bio mi je cilj da pomognem deci i nisam razmišljala da li će to po mene biti nešto opasno. Nisam remetila policijski čas„, rekla je Nikolićka.

Kako kaže, zna se kako prolaze deca romske populacije, ali i oni siromašni, roditelji neobrazovani, teški uslovi za život, ali uz njenu pomoć i pomoć učiteljice Slađane Šarić, uz pažnju i ta deca mogu da se izvedu na pravi put.

Veoma loši uslovi za rad i za život. Nemaju vodu, nemaju struju, ali imaju volju i to je najvažnije„, dodaje ona.

Tokom svoje karijere ispratila je decu od prvog razreda, pa sve do fakultetske diplome.

Nebrojeno ih imam koji su završili i fakultete, a neki su umeli i bosi da mi dođu u učionicu. Nekada je bilo samo osnovnu školu da završe, a sada se srednja podrazumeva„, kaže učiteljica Slađana Nikolić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(mitrovica.info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here