UNIFORME U ZDRAVSTVU: Zašto su uniforme važne za medicinsko osoblje?

1
910

Medicinske uniforme predstavljaju sastavni deo zdravstva i one su obavezne u svakoj državi. Kada pomislimo na medicinske radnike, obično nam prvo na pamet padaju njihove jedinstvene uniforme koje pored svoje osnovne namene, imaju i brojne druge prednosti.

Pored toga sto su posebno dizajnirane tako da zadovolje potrebe medicinskih radnika, istraživanjem se došlo do zakjučka da postoji određena veza između odeće radnika i njihove produktivnosti – oni koji nose radne uniforme imaju bolju sliku o sebi kao i svom poslu što naravno utiče na veću produktivnost rada.

U nastavku teksta saznajte koliki je značaj medicinskih uniformi u zdravstvu, odnosno zbog čega bi zaposleno osoblje trebalo da ih nosi.

Kratka istorija medicinskih uniformi – medicinske uniforme nekada i sad

Poznato nam je da su medicinske uniforme neizostavni deo ove profesije i da postoje još od srednjeg veka, ali da li su one izgledale identično kao što je to danas?

Verovali ili ne, prve medicinske uniforme izrađivale su se u crnoj boji, a jedini razlog za to je što su u to vreme prvi lekari bili monasi. Kako se svet razvijao, tako su se i medicinske uniforme menjale pa je tako period između 15-19. veka ostao zapaćen prema specifičnih medicinskih uniformama koje su podsećale na skafander. 

U tom periodu svet se borio sa raznim zaraznim bolestima, virusima i infekcijama te je medicinskim radicima trebala uniforma koja će ih zaštititi od širenja zaraznih bolesti. 

Dug skafander koji je prekrivao celo telo uz dodatnu zaštitu poput rukavica i kape dugi niz godina služio je medicinskim radnicima u radu sa pacijentima, sve do druge polovine 19. veka kada se situacija sa virusima i infekcijama malo stabilizovala.  I dan danas bitno je da zaposleni medicinske struke imaju dobre uniforme uz kombinaciju sa zaštitnom propratnom opremom koja će ih zaštititi tokom rada.

Tek tada uvode se medicinske uniforme kakve danas poznajemo – čisto belo medicinsko odelo za doktore i zeleno odelo za pomoćne radnike kako bi se napravila razlika u odnosu na doktore.

#1 Pružaju zaštitu medicinskim radnicima – sanitarna funkcija

Prva i najvažnija funkcija medicinskih uniformi je svakako sanitarna – medicinske uniforme napravljene su od visokokvalitetnih materijala koje sprečavaju da telo dođe u kontakt sa virusima i zarazama.

Lekari, medicinske sestre i generalno svo medicinsko osoblje izloženi su svakodnevnom riziku pa je tako higijena izuzetno važna. Bolnice su itekako mesto na kojima koncecntriše velika količina virusa i bakterija pa su medicinski radnici u riziku da zaraze ne samo pacijente, već i same sebe. 

Stoga osim kvalitetnih medicinskih uniformi važno je praktikovati stroga sanitarna pravila i često pranje ruku kako bi se ovakve situacije izbegle.

#2 Omogućavaju lakše raspoznavanje -profesionalni identitet

Druga važna uloga medicinskih uniformi je ta što pomaže zdravstvenim radnicima da izgrade svoj profesionalni identitet. Studenti medicine nakon višegodišnjeg školovanja sigurno jedva čekaju da uskoče u svoje radne uniforme jer je to znak da su konačno uspeli da ostvare svoj cilj. 

Svako ko radi pri zdravstvenim ustanovama zna koliko medicinsko osobolje mora biti brzo i uvek na nogama. Ako se medicinski radnici suoče sa nekim hitnim slučajevima kao što to obično i biva, pacijentima će biti značajno lakše da identifikuju lekare ili medicinske sestre po onome šta nose radi pružanja pomoći.

To im naravno daje i mogućnost da i njih sad pacijenti posmatraju kao medicinske sestre i lekare. Osim toga, medicinske uniforme su identične za sve radnike što svakako kod zdravstvenih radnika stvara osećaj pripadnosti.

Pored osoblja u zdravstvu, uniforme su obavezne za medicinske radnike koji rade pri spa centrima, termalnim banjama, kozmetičkim salonima i drugim objektima.

#3 Pružaju visoku udobnost – omogućavaju nesmetano kretanje

Složićete se da je medicina jedan od najzahtevnijih poslova budući da medicinski radnici konstantno moraju da budu u pokretu. U to ste se sigiruno uverili u jeku pandemije kada medicinski radnici gotovo nisu imali ni trenutak slobodnog vremena jer su provodili sate i sate u pregledanju i obilasku pacijenata.

Upravo zato medicinske uniforme napravljene su tako da radnicima pruže masimalnu udobnost tokom celog dana, odnosno kada su primorani da po nekoliko sati stoje radi obavljanja svog posla.

#4 Povećavaju poverenje kod pacijenata – doprinse kompetentnosti zdravstvenih radnika

Naravno da su uniforme za zdravstvene radnke glavni identifikator – beli mantili upućuju na doktora, zelena radna uniforma na medicinske sestre i drugo. Ne samo da je važan izgled uniformi, već isto tako i njihov kvalitet koji sugeriše kompetentnost stručnog osoblja.

Uz neadekvatne radne uniforme svako bi doveo u pitanje znanje i veštine radnika. Ne samo da će takva radna uniforma kod pacijenata izazvati mišljenje da je u pitanju neprofesionalna osoba, već im to sugerisati i na lošu negu ukoliko je uniforma loša, umrljana ili oštećena.

Dakle, važno je da medicinske uniforme budu kvalitetne kako bi radnicima pružila baš onakav izgled kakav žele da ostave na svje pacijente, a to je stučna, profesionalna osoba od poverenja.

Ne samo u zdravstvu, već su uniforme danas potrebne na svakom radnom mestu. Osim što je ljudima oko vas lakše da vas identifikuju, one takađe daju osećaj pripadnosti na radnom mestu onome ko ih nosi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Katarina Nikolić)

1 COMMENT

  1. Sjajan članak.Zato zdravstveni radnici u bolnici nisu više od 10 godina dobili ni jednu uniformu nego se snalaze sami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here