Usklađivanje funkcionalnosti i stila: Osnovni elementi za opremanje kuhinje

0
951

Ono čime biste trebali prvenstveno da se vodite kada je u pitanju opremanje kuhinje je svakako budžet. Ne dozvolite da vas zavara prelistavanje raznih časopisa ili neke ideje sa interneta. Važno je da procenite koliki je vaš budžet i da se upravljate prema tome. Ne zaboravite da kuhinja ne treba da bude izuzetno skupa da bi bila funkcionalna.

Neka vam funkcionalnost bude prioritet, jer ukoliko isplanirate sve detaljno sigurno se neće desiti da nemate mesta u kuhinji za neki neizostavni deo. U nastavku teksta vam donosimo osnovne elemente koji su neophodni za svaku kuhinju.

Postoje neke stvari koje se jednostavno moraju naći u kuhinji, mi vam u nastavku teksta donosimo neke ideje, a na vama je da istražujete dalje i da svaki od ovih elemenata prilagodite svojim finansijskim mogućnostima.

Šporet ili kuhinjska ploča sa ugradnom rernom

Ono bez čega je nezamislivo opremanje kuhinje je svakako šporet. U zavisnosti od finansija i prostora možete odabrati klasičan šporet ili kuhinjsku ploču sa ugradnom rernom. Ukoliko ste pristalica klasike, pre ćete se odlučiti za klasičan šporet, a ukoliko biste želeli neku inovaciju preporuka je kuhinjska ploča i ugradna rerna. Ako se odlučite za ugradne elemente, možete ih kupiti kao ugradni set ili pojedinačno.

Odluka o radnoj ploči možda najbitnija

Jedan od najvažnijih delova kuhinje, ako ne i najvažniji je radna ploča. Na njoj se organizuju namirnice i priprema hrana. Vodite računa da radna ploča bude dovoljno velika kako biste bez teškoće pripremali obroke. Najkvalitetnije radne ploče za kuhinju se izrađuju od mermera, kvarca i granita, iako su u upotrebi drvo i medijapan. Svaki materijal ima svoje dobre i loše strane, a neke od njih se odnose na pouzdanost, druge na cenu, treće na način održavanja itd. Valjalo bi dobro promisliti pre donošenja konačne odluke o izboru radne ploče. Možda i konsultovati neko stručno lice ili pronaći iskustva domaćica na internetu.

Dupli ili običan frižider – u zavisnosti od potrebe

U zavisnosti od vaših potreba kao i finansijskih mogućnosti možete odabrati dupli ili običan frižider. Važno je da se frižider nalazi uz radnu ploču kako biste sebi olakšali rad u kuhinji. Sem klasičnog, frižidera možete odabrati i onu drugu varijantu, gde je frižider ugrađen u kuhinju ili je za njega napravljena maska koja prati linije kuhinje.

Sudopera i deo za ceđenje sudova

U zavisnosti od dizajna i estetike za kakvu kuhinju da se odlučite, možete odabrati metalne ili granitne sudopere. Takođe možete izabrati jednodelnu ili dvodelnu u zavisnosti od prostora kojim raspolažete.

Vodite računa da napravite mesto za ceđenje posuđa. Ukoliko je kuhinja manja, ovaj deo može da vam oduzme dosta prostora, tako da biste trebali voditi računa da ovaj deo lepo uklopite kako vam ne bi smetao.

Opremanje kuhinje podrazumeva i ugradnju aspiratora

Savremena kuhinja ne može da se zamisli bez aspiratora, tim pre što su danas kuhinje sve češće u sklopu dnevne sobe ili bez prirodne ventilacije. U svakom slučaju aspirator je neophodan kako vam se mirisi spremanja hrane ne bi širili po kući. Od vaših želja kao i finansija možete odabrati različite modele aspiratora. Na tržištu se mogu naći i ugradni (slim) aspiratori koji ne zauzimaju previše mesta i koji se izvlače poput teleskopa po potrebi.

Mašina za pranje posuđa je korisna, ali ne i neophodna

Mašina za pranje posuđa nije neophodna za opremanje kuhinje, ali je izuzetno korisna stvar. Štedi vam vreme i olakšava vam život. Ukoliko imate mogućnosti i prostora, naš savet je da je obavezno nabavite, jer će vam se višestruko isplatiti.

Prostor za odlaganje otpada ne bi trebao da bude na vidnom mestu

U kuhinji obavezno morate imati kantu za otpad, ali priznaćete ne bi trebala da bude na vidnom mestu. Na taj način kvari opšti izgled kuhinje. Sem što postoje razne ugradne kante za otpad, uvek se možete obratiti majstoru koji će vam napraviti posebnu pregradu za tu namenu. Ukoliko vam budžet dozvoljava možete nabaviti tzv. drobilicu za otpad i ostatke hrane.

Kuhinja  mora da ima dobro osvetljenje

Za kuhinju je veoma važno da bude dobro osvetljena. Najbolji efekat se postiže ugradnjom led rasvete. Možete postaviti led osvetljenje celom dužinom iznad radne ploče, a ispod visećih elemenata. Takođe, možete led traku postaviti i iznad lajsne, što će vašoj kuhinji dati posebnu notu elegancije.

Napravite mesto u kuhinji za male kućne aparate

Uz pomoć malih kuhinjskih aparata poput mikrotalasne, blendera, ketlera i sokovnika ćete olakšati sebi posao u kuhinji. Vreme koje provedete pri pripremanju obroka će biti znatno kraće. Iz tog razloga su aparati koji će olakšati spremanje jela sastavni deo svake moderne kuhinje, tako da je naš savet da ih obavezno nabavite.

Ovo su samo neki od saveta kako bismo vam pomogli da što lakše i u skladu sa svojim mogućnostima opremite kuhinju. Ukoliko i vi imate neki iskustveni savet, podelite ga sa nama.

(Ljiljana Bugarin)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here