Velika potražnja za stanovima širom Srema

0
9233

Tragom informacije da su cene stanova u sremskim gradovima, a najviše u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Inđiji, znatno skočile u odnosu na prethodni period, saznali smo da je cena stana u novogradnji prešla 1100-1500 evra po kvadratu. Podsećanja radi, pre desetak godina, sličan stan je mogao da se kupi za oko 600-800 evra po kvadratu.

Velika je potražnja za stanovima u gradu, a kupci su, ne samo iz okoline, već ih ima i iz udaljenih delova Srbije.”, kažu u agencijama za nekretnine, dodajući:

Redovna je pojava, gotovo pravilo, da se stanovi prodaju i pre završetka izgradnje. Za razliku od Novog Sada i Beograda koji se uvek uzimaju kao primer, kod nas nema novoizgrađenih objekata sa slobodnim stanovima. Gotovo 90 posto stanova se proda u izgradnji tako da se ne očekuje značajan pad cena. Veća potražnja, bez obzira na veću cenu kvadrata, trend je već nekoliko poslednjih godina, a uzrokovan je otvaranjem novih radnih mesta u gradu i okolini ali i migracijama seoskog stanovništva.”

Evidentno je da zgrade u Sremskoj Mitrovici niču naročito u širem centru grada. U agencijama napominju da se kupuje, po pravilu, na kredit. No, da postoje izuzeci, potvrđuje i činjenica da je je jedan novopečeni vlasnik poslovnog prostora dao za lokal čak 185 hiljada evra.

Srem je neuporedivo atraktivniji nego pre desetak godina.”- navode poznavaoci prilika:

Nove fabrike zaposlile su desetine hiljada ljudi širom Srema i normalno je da je stanovništvo pokretljivije. Uočava se i trend smanjenja sela, a povećanja gradova, što je sve posledica povećanog zapošljavanja.”

Naši sagovornici preporučuju budućim kupcima nekretnina da posluju preko agencija jer je to najsigurniji način da dobiju stambeni ili poslovni prostor kakav žele.

Pored svega, treba napomenuti da građevinska industrija povlači za sobom mnogo pratećih delatnosti u kojoj je zaposleno mnogo ljudi, a značajna je stavka za popunjavanje gradskog budžeta kroz naknade za komunalno opremanje lokacija na kojima se odvija.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here