Veroučitelj Stefan Nedić: ŠTA JE PRAVOSLAVNA PSIHOTERAPIJA I KAKO IZGLEDA TRETMAN?

1
1615

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici počela je da primenjuje pravoslavnu psihoterapiju po uzoru na Vladetu Jerotića. Ova vest čini se otvorila je više pitanja, nego što je dala odgovora. U vreme kada oko 10 odsto dece i mnogo više odraslih pati od simptoma depresije, a odlazak kod terapeuta je i dalje tabu tema, nekoliko entuzijasta iz Sremske Mitrovice rešilo je da to promeni.

U zajedničkom cilju da spasu duše pacijenata, tim lekara i teologa spojio je medicinu i veru i pokrenuo pravoslavnu psihoterapiju. Veroučitelj Stefan Nedić otkriva nam kako ove terapije izgledaju, ali i da li mogu da se spajaju nauka i vera. Veroučitelj je objasnio da nema razlike između vere i medicine, jer i medicina leči čoveka i daje mu podršku u životu, kao i vera.

– Pravoslavna psihoterapija je grana medicine i teologije koja se zasniva na radionicama koje obrađujemo, a to su ljubav, dobrota i sve one hrišćanske vrline i sveobuhvatne teme. Pitaju se mnogi, a možda su i tabu teme, razlike između vere i medicine, ali nema razlike. Medicina leči čoveka i daje mu podršku u svemu u životu, a tako isto i vera – rekao je Nedić i dodao:

Mi smo prezadovoljni odzivom jer nam dolaze pacijenti drugih religija i konfesija. Tako da smo te radionice tako i koncipirali da se neograničavamo na pravoslavlje, već da budemo jedan vid podrške i potpore svima koji to žele.

Našta se ljudi najčešće žale, ali i koliko jedna radionica zapravo traje, pitali smo. Veroučitelj je otkrio da radionice traju od 30 do 45 minuta na odeljenju, a najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju su tipa emocionalne otuđenosti.

Čas traje od 30 do 45 minuta na odeljenju. Najčešće se ljude žale na otuđenost, osećajnost nemoći, odsustvo ljubavi, mržnju koju dobijaju od svojih najbližih, zapostavljenost emocionalnu i duhovnu. Dakle, uglavnom su tog tipa emocionalne otuđenosti i pomažemo im kroz naše teme koje su iz Svetog Jevanđelja. Nama mogu da se jave i van bolnice jer smo mi i crkveno vrlo aktivni. Radimo i u određenim školama, a ja sam i u odboru za versku nastavu. Tako da kada nisu na odeljenju, a to odeljenje je sekundarnog tipa, oni se zadržavaju od 7 dana do 2 nedelje u odnosu od problema ili se dalje hospitalizuju u nekim drugim centrima. Tako da ako je pacijent na odeljenju 7 dana ili do 3 nedelje, kaže da su mu sasvim dovoljna 3 časa da zajedno sa psihijatrijskom terapijom njegovo stanje bude znatno bolje – istakao je Nedić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here