Na radnom mestu prošle godine stradalo 56 osoba KAKO ZAŠTITITI RADNIKA?

0
429
FOTO: Miroslav Dragojević

Na radnom mestu prošle godine život je izgubilo 56 radnika, najčešće na gradilištima. Oko tri četvrtine prijava protiv odgovornih za njihovo stradanje sudovi odbace. U resornom ministarstvu najavljuju promene zakona i uvođenje strožih kazni za nesavesne poslodavce i do dva miliona dinara.

Oni po suncu, kiši, neretko i bez zaštitne opreme, rade na visini. Zato ne čudi što se polovina smrtnih povreda na radu dogodi upravo na gradilištima. Iako su poslodavci dužni da radnicima obezbede opremu i sredstva za ličnu zaštitu, u praksi to često izbegavaju.

Mi smo u prethodnoj 2022. godini izvršili 65.000 inspekcijskih nadzora, to nije mali broj i mi smo tom prilikom podneli 3.944 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i 52 krivične prijave iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu“, kaže Saša Perišić iz Inspekcije rada.

Od 227 zahteva za pokretanje postupka koji su stigli na adresu prekršajnih sudova, tek svaka deseta završila se osuđujućom presudom.

Rok za vođenje postupka je dve godine. Sam broj tih prijava je zanemarljiv u odnosu na broj predmeta koje ima Prekršajni sud u Beogradu i bez obzira koliko se nadzora izvrši od strane inspektorata, jako mali broj je podnetih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka“, rekla je Olivera Ristanović iz Prekršajnog suda.

Da bi se obezbedila bolja zaštita radnika, nadležno ministarstvo posle 18 godina piše novi zakon koji bi, između ostalog, trebalo da dâ veća ovlašćenja inspektorima – na primer, da na mesec zatvore gradilište ako utvrde da su uslovi za rad nebezbedni.

Obaveza koja se nameće poslodavcu, da na zahtev zaposlenog obezbedi redovan lekarski pregled koji ima veze sa rizicima koje njegovo radno mesto nosi. Da se najmanje jednom u godini dana sprovede nova obuka Posebne obaveze za izdavanje radnih dozvola za određena visokorizična mesta od strane poslodavca“, istakao je ministar Nikola Selaković.

Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata rekla je da je sindikat pozdravio uvođenje jedinstvene liste, registra povreda na radu, gde na jednom mestu možemo da vidimo o kom broju se radi. Kako kaže, najveća zamerka preuzimanja odredbe iz starog zakona je to da je inspektor u obavezi da se u roku od tri dana najavi da će izvršiti inspekcijski nadzor.

Prema procenama Međunarodne organizacije rada, svake godine strada više stotina hiljada radnika, a oko trista miliona pretrpi ozbiljne povrede.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here