Pomor pčela na nekoliko mesta u Sremu: PRSKANJE USEVA UBIJA PČELE!

1
5805

Pčele u Sremu i drugim delovima Srbije opet su stradale! Nemarni poljoprivrednici, ponovo su zabranjenim sredstvima prskali svoje useve, pa je samo kod Inđije stradale „izletnice“ u više desetina košnica. Slična pošast dogodila se i kod Sokobanje i Leskovca, gde se stradanje meri u stotinama košnica.

Kada ove pčele uginu, dolazi do poremećaja u funkcionisanju pčelinje zajednice, pa posledice mogu biti velike, naročito pred bagremovu pašu, koja je ujedno i glavna kod nas. Savezu pčelarskih organizacija prijavljeno je i trovanje pčela u okolini Inđije, gde je tretirana uljana repica. U Sokobanji, uginule pčele trovale su se na višnji, koja je bila prskana u cvetu.

Kako nam je ispričao Miloš Bogdanović, predsednik Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, do stradanja dolazi jer se tretiranje voća često obavlja u toku dana, kada su pčele aktivne, pa čak i kada se ne koriste preparati koji su za njih opasni. Može doći do promene mirisa pčela, pa ih „stražarice“ ne puštaju nazad u košnicu. Zbog toga treba koristiti preparate koji nisu otrovni za pčele, to raditi kasno uveče ili rano ujutru, kada pčele nisu aktivne.

Veliki problem je taj što pčelari stariji od 65 godina ne mogu da obilaze svoje pčelinjake, pa se trovanja kasno uočavaju – govori Bogdanović. – To povlači druge probleme, kao što su pojava grabeži i prenošenje pčelinjih bolesti. Ne treba zaboraviti da je tretiranje biljaka u cvetu preparatima koji su otrovni za pčele zakonom zabranjeno. Zbog toga, apelujemo na proizvođače uljane repice i na voćare da to ne rade, jer mogu biti i kažnjeni.

Ne prave poljoprivrednici štetu samo pčelarima, već i sebi. I to drastičnim smanjenjem prinosa.

Dokazano je da se oprašivanjem pčela prinos uljane repice povećava za 50 odsto, šljive za 72, maline za 81, višnje 67, a suncokreta za 40 odsto – kaže Bogdanović. – Ukoliko dođe do trovanja, pčelari to obavezno treba da prijave fitosanitarnoj, veterinarskoj i poljoprivrednoj inspekciji. Čitav slučaj prijavljuje se i policiji. Dobro je da se napravi što više fotografija i video-zapisa zbog dokaza.

Novčane kazne za poljoprivrednike koji neadekvatnim tretiranjem bilja utiču na uginuće pčela je od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a firme moraju da plate od 500.000 do milion dinara. Uz to, odgovorni za pomor moraju da nadoknade štetu pčelaru.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here