Veroučitelj Stefan omiljen među učenicima, a PRAVOSLAVNOM PSIHOTERAPIJOM leči obolele duše!

1
2074

Pored toga što je omiljen među učenicima Mitrovačke gimnazije mladi veroučitelj Stefan Nedić (29) diljem Srema poznat je po humanitarnom radu, donatorskim akcijama, a posebno po pružanju pomoći psihijatrijskim bolesnicima!

– U uslovima krize mentalnog zdravlja i niskog nivoa mentalne higijene, a na moj predlog Eparhija sremska  u saradnji sa Opštom bolnicom u Sremskoj Mitrovici od  septembra prošle godine organizuje ogledni pastirsko-savetodavni program pravoslavne psihoterapije za sve zainteresovane pacijente sa Odeljenja psihijatrije. Za sada nas petoro, sveštenik i četvoro veroučitelja, radionice realizujemo u bolničkom ambijentu ponedeljkom i petkom u trajanju od 30-45 minuta.  Potrebe za ovakvom podrškom ogromne su, jer na odeljenju radi pet lekara i dva specijalizanta, koji istovremeno obavljaju i ambulantske preglede, kao i obilazak pacijenata po drugim odeljenjima mitrovačke bolnice – priča  za Informer  veroučitelj i humanista Stefan Nedić.

Sa velikim oduševljenjem i verom u ljubav kao isceljiteljsku moć, obnjašnjava nam rad sa pacijentima, koji započinje buđenjem!

– Terapiju  zagrljajem, ljubavlju, osmehom obavljamo u trpezariji, gde od 18 trenutno hospitalizovanih psihijatrijskih pacijenata od 18-88 godina, prisustvuje desetak. Zahtevam da na seanse uđu sa osmehom, potom se zagrlimo, da dobar duh i energija prostruje između nas, da im pružim podršku, utehu, da ih osnažim. Teme koje obrađujemo su vanvremenske, iz domena pravoslavne psihoterapije-ljubav, dobrota, podrška, pažnja, koncipirane u skladu sa periodom crkvene godine. Na primer, za Uskrs je tema bila ljubav prema bližnjima, a upravo to njima najviše nedostaje.

Pacijenti im se kroz ispovest najviše žale na nedostatak ljubavi i pažnje od svojih roditelja, rodbine, prijatelja i puno im znači molitva za njih, ali i za bližnje koji ih zbog bolesti i stigmatizacije sredine često, nažalost, odbacuju.

Stefan navodi slučaj beskućnika koji je iz pazovačke opštine upućen na Odeljenje psihijatrije sa  lakšim poremećajem, ali bez ikakvih ličnih dokumenata, samo sa neophodnim stvarima, koje su stale u jednu kesu.

– Radi se o radno sposobnom 58-godišnjaku, koga smo brzom i zajedničkom akcijom smestili u jedan manastir u Srbiji. Tamo može ostati koliko želi, po potrebi, imaće hranu i krov nad glavom, a može svojim radom pomoći manastirskoj zajednici, s ponosom ističe Nedić.

Osvrćući se na protekle nemile i tragične događaje u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i masakr u Mladenovcu veroučitelj ukazuje na problem otuđenosti i potrebu svakodnevnog  ukazivanja pažnje i ljubavi prema deci, ali i nebavljenje dušom kod odraslih.

– U radu sa školskom decom  uviđam njihove probleme, nedostatak  ljubavi, pažnje od strane njihovih roditelja. U uslovima stalnog trčanja za zaradom, negde  karijerom, zanemariju potomke prepuštajući ih  pogubnom uticaju interneta i ulice. Kako svakodnevno hranimo telo, tako moramo i dušu, koju zanemarujemo. Zato nam se dešavaju ovakve tragedije, duša vene, ako se ne nahrani molitvom, verom, ljubavlju, muzikom, umetnošću…

Predaje veronauku za 500 đaka, organizuje poklonička putovanja i humanitarne akcije

Za dve godine rada u prosveti Nedić je za učenike organizovao nekliko pokloničkih putovanja u Ostrog, Tumane, Mileševu, a priprema putovanje gimnazijalaca u Ohrid i obilazak svetinja ohridskog  kraja.

Najavljuje osnivanje crkvene kuhinje Eparhije sremske za sve socijalno ugrožene, kao i osnivanje duhovno-sportskog sabranja za omladinu Sremske Mitrovice.

Porast psihijatrijskih pacijenata u Sremu

– Uočava se zabrinjavajući porast psihijatrijskih pacijenata u celoj Srbiji, pa i Sremu, pošto je  naša bolnica regionalna zdravstvena ustanova. Radi se o depresijama, anksioznim poremećajima,  suicidalnom ponašanju, a ima i težih psihičkih poremećaja i oboljenja.

Ovde kod nas, u Sremskoj Mitrovici u poslednjem, veoma kratkom periodu zabeležena su četiri samoubistva što je alarmantno! Primećujem da niko od njih nije potražio stručnu pomoć ili jeste, ali pre puno godina. Apelujem na građane da povedu više računa o prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja i ukoliko imaju bilo kakve probleme potraže našu pomoć, poručuje psihijatar dr Stanimir Čekerinac, načelnik Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here