VEROVALI ILI NE, u Manđelosu kažu da nikad bolje nisu živeli

1
5649

Na ulasku u selo Manđelos po toplom letnjem danu sreli smo Anđu Nedić kako sedi na klupi ispred svoje kuće pod lipom i uživa u lepom vremenu i mirisu.

Baka Nada kaže da se u Manđelos doselila 80-ih godina, pa se još smatra pridošlicom, i da ima drugih u selu koji bi mogli više da kažu od nje, međutim zajedničkom računicom došli smo do doga da Nada skoro već četiri decenije živi u ovom sremskom selu koje pripada Sremskoj Mitrovici.

Kad čovek dođe do penzonerskih dana ne ostane mu ništa drugo nego da uživa – kaže Anđa s osmehom oslanjajući se o štap kao da želi nam dokaže da ima punih 75 godina.

Ona vreme provodi i u svojoj bašti, gde ima posađen krastavac, krompir, šargarepu i drugo povrće, od kog kuva ručak.

Nekad i pazarim, ali slabo, živim sama, pa koliko mi treba skuvam za sebe. Deca i unuci mi dolaze koji žive ovde, dok su se drugi odselili za Suboticu i treći radi na brodu, kako to već ide – kaže Nada.

Anđa Nedić

Manđelos ima svoju školu, ambulantu, javnu rasvetu, a prema Nadinim rečima, narod se ipak na sve žali. U tom su naišle i komšije, Spasoje Mijić sa suprugom, koji dodaje da se nikad bolje nije živelo u Manđelosu. Prema njegovim rečima, Sremci se slažu odlično sa svim komšijama.

Sve ima ko želi da radi. Ja imam 83 godine, pa sam svoj radni vek završio, ali ko hoće da radi, može. Ne fali nam ništa. Selo broji oko 1000 stanovnika, nije veliko, ali se svi pomažemo – kaže Mijić. – Ovim mladima svašta fali, neće da rade, pa kukaju, a i ne poštuju ništa.

Spasoje u svojoj bašti ima svašta, kako sam ističe, sve što se može zamisliti, od voća i povrća – krompira, kukuruza, paradajza, luka, šljiva…NJegova supruga Ranđija Mijić kaže da su u braku već 65. godina i da im je sve potaman.

Sad je snaja zaduženja za kuvanje, ja pomognem kad treba – kaže Ranđija. – Imamo koke, i to je sve od životinja. Bašta je bogata, pa nam ni ne treba ništa više.

Komšija Rajko Blagojević je takođe došao da nam ispriča da se sa meštanima i komšijama odlično slaže.

Ja sam se doselio 1965. godine i nikakvih problema nikada nisam imao, iako je i ranije znalo da bude netrpeljivosti, toga danas nema ni trunke – kaže Blagojević.

Ranđija i Spasoje Mijić

(M. Stakić/dnevnik/foto: R.Hadžić)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here