VOICE: Sremskomitrovački portal prepoznat kao jedini NEZAVISNI MEDIJ u Sremu!

0
1798

Kako navodi opozicioni Vojvođansko istraživačko-analitički centar (VOICE) u svom istraživanju, lokalni mediji u Vojvodini su pre propagandno glasilo vladajuće stranke, nego alat koji služi interesu svojih sugrađana. Od 107 registrovanih informativnih portala u pokrajini, samo njih 34 imalo je u proteklih godinu dana kritičke tekstove na rad lokalne samouprave i izvršnih organa vlasti, skretali su pažnju na afere i negativne pojave u društvu ili su dali glas opoziciji. Među takvima prepoznat je i Sremskomitrovački portal o čemu VOICE piše u članku OVDE.

VOICE je putem sajta „onlajnmediji“, čiji je osnivač „Share“ fondacija i koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, mapirao i analizirao sve informativne registrovane portale u Vojvodini, koji svoj sadržaj plasiraju na srpskom jeziku. Rezultat analize – gotovo 70 odsto medija u proteklih godinu dana nije imalo nikakve zamerke na rad lokalne samouprave, republičke i pokrajinske vlade i nisu bili otvoreni za mišljenja opozicionih partija. Ipak, kao jedan od medija koji neretko skreće pažnju i na realne probleme građana u Sremu, prepoznat je i Sremskomitrovački portal.

U Sremu je registrovano ukupno 12 portala, od čega su samo 2 imala kritičke osvrte (Sremskomitrovački portal i IN medija) ili su dali glas opoziciji tokom protekle godine. Statistički, Srem se tako svrstao u region u Vojvodini koji, na osnovu broja registrovanih portala, ima najmanje onih kritičkih.

U Pećincima i Šidu VOICE putem baze Share fondacije nije mapirao nijedan portal. 

“Iako može delovati zabrinjavajuće činjenica da u polovini vojvođanskih opština nema registrovanih onlajn medija, medijski ekosistem Vojvodine je takav da je možda i bolje što ih nema. Skorije analize Nezavisnog društva novinara Vojvodine pokazuju da postoji velika grupa vojvođanskih portala koji su samo nominalno lokalni, a suštinski služe kao propagandne platforme vladajuće stranke. Na njima se mogu naći neke osnovne, šture informacije o problemima na lokalu, koje su odabrane tako da ne iritiraju vlast, ali i tople ljudske priče i reciklirani tekstovi za potrebe lokalnih konkursa za sufinansiranje”, navodi za VOICE dr Stefan Janjić, asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i istraživač u Novosadskoj novinarskoj školi.

On naglašava da takvi portali zapravo zloupotrebljavaju ideju lokalnog novinarstva.

Publika im ukaže inicijalno poverenje jer želi da bude informisana o dešavanjima u svom mestu, o problemima i potencijalnim rešenjima, a naposletku se sve u najboljem slučaju svodi na promo-objave, a u najgorem na predatorske kampanje protiv neistomišljenika ili političkih protivnika vlasti”, kaže Janjić.

Do urušavanja lokalne medijske scene u Srbiji, dovela je katastrofalna privatizacija medija, smatra Norbert Šinković, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). A bez kvalitetne medijske scene u zajednici, naglašava on, nema ni demokratije.

Veliki problem lokalnih medija je nedostupnost informacija, odnosno lokalne institucije im često ne daju informacije, zatim ih diskriminišu samo zato što se ne slažu sa uređivačkom politikom tih medija. Tu su naravno i pretnje kako kroz onlajn društvene mreže, tako i uživo. Ali mislim da je najznačajniji problem taj što je mali broj profesionalnih novinara koji želi da radi na lokalnim temama, pa  je samim tim i kapacitet tih medija ugrožen i sužen”, kaže Šinković.

Da bavljenje lokalnim novinarstvom ne isključuje ni mogućnost životne ugroženosti, dok napadači na novinare prolaze bez krivične odgovornosti pokazuje, ne samo primer Milana Jovanovića, novinara portala Žig info iz Grocke kojem je kuća zapaljena, već slični primeri postoje i u Sremskom regionu.

Novinarki iz Inđije Verici Marinčić je nekoliko puta prećeno od strane lokalnih moćnika, a prijave Tužilaštvu su redovno odbacivane. Novinar našeg portala Milan Milivojević je često bio na meti nezadovoljnih lokalnih političara (A. Prodanović, M. Ilić, Vasilije Radosavljević – Vasa PDV i sl.) koji su podnosili tužbe protiv njega (preko 10 tužbi što na Osnovnom, što na Višem sudu), a jednom mu je i kuća u kojoj boravi bila kamenovana. Naravno, izvršilac ni u ovom slučaju nije pronađen.

Sve u svemu uzevši, po analizi  VOICE-a u čak 18 vojvođanskih opština (od 45 koliko ih ima) ne postoje registrovani onlajn mediji, dok u samo 12 opština deluju kritički mediji. U Sremu su to Sremska Mitrovica (zahvaljujući SM portalu) i Inđija (IN medija).

Najviše portala registrovano je u Južno bačkom okrugu – čak 46, a najmanje u Severno banatskom – 4. Sremski okrug ih ima 12.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Petar Alimpijević/VOICE)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here