Vozač Sirmiumbusa isterao slepu osobu: “Kad mene vidiš ne smeš ući u ovaj autobus!“

4
4712

Vozač  ‘’Sirmiumbusa’’ na relaciji Sremska Mitrovica-Beograd u dva navrata  sprečio je ulazak slepe osobe u autobus,  pretivši  joj rečima: ‘’Kad mene vidiš ne smeš ući u ovaj autobus!’’

-Živela sam u Beogradu, a sada već deset godina u Sremskoj Mitrovici. Članica sam Udruženja slepih I slabovidih, a preko njih sam  od  ministarstva dobila ovu  plavu  knjižicu za povlašćen prevoz, imam šest vožnji godišnje u međugradskom  prevozu, koje plaćam samo 25 odsto.  To pravo koristim  za odlazak do Beograda,  gde  idem na terapije oka  u Očnoj klinici.  Kako  živim u naselju u centru Mitrovice pored autobuskog stajališta, tu uvek čekam autobus  za Beograd, uz pomoć komšija koji me  dovedu, dok me na stanici u Beogradu pričeka sestra,  priča Velinka Radotović (61), slepa osoba  koja  je doživela  neugodnost  sa vozačem autobusa.

Po njenom tvrđenju, pravo povlašćenog prevoza koristi godinama, ali je samo sa  ovim vozačem  imala problem i veliku neprijatnost.

Naime, ušavši u autobus za Beograd, najpre  sedmog avgusta, a potom i dan kasnije, i pokazavši plavu  knjižicu sa povlašćenim vožnjama,  vozač je pred punim autobusom putnika počeo da viče i  isteruje je  napolje!

Vikao je da  neće da  se petlja, da naplaćuje 25 odsto, da moram da se vratim na glavnu stanicu da mi tamo udare pečat.   Glavna stanica od  mog stana  udaljena je   preko dva  kilometra, što ja, kao slepa osoba peške ne mogu preći. Znači, svaki put još dodatni troškovi  za gradski taksi.  Rekla  sam  mu da  ja godinama  ovde ulazim i da ni sa kim nikada problema nisam imala, ali, nikakve vajde,  morala sam da  izađem.  Drugi  put  isto, oko 8,15 ujutro čim  sam zakoračila da uđem, on viče: ‘’Kad god vidiš mene, ne smeš  ući u autobus!’’  Pa, nije njemu njegov tata kupio taj autobus, pa da mi preti! Toliko sam se uzbudila da mi je pozlilo! Zamislite tog poniženja kako sam se  osećala! –ogorčena je Velinka, prepričavajući nam epizodu  povratka  iz Beograda sa dotičnim vozaćem ‘’Sirmiumbusa’’.

Spremajući se da izađe iz autobusa kojim je upravljao dotični vozač na autobuskom stajalištu kod ‘’Steline’’, u blizini njene zgrade, vozač joj je pred svim putnicima ponovo priredio nemilu scenu, odbivši  da stane i poručivši da je sad vozi do glavne autobuske stanice da ‘’sve  objasni kontroloru!’’

Neprijatnost  je, kao i sve prethodne, odmah prijavila Udruženju slepih i slabovidih Sremske Mitrovice, koje je  potom dopise uputilo na adrese Ministarstva socijalne zaštite,  Savezu slepih Srbije,  Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu Grada Sremska Mitovica, kao i ‘’Sirmiumbusu’’.

Naše  udruženje  je  odmah po  pritužbi naše članice na ponašanje vozača autobusa  i   na nečuvenu neprijatnost, prilikom koje joj je onemogućen prevoz do Beograda na lekarski pregled, reagovalo.  Zakonom o sprečavanju diskriminacije osoba sa  invaliditetom jasno je definisano  da je ‘’zabranjeno vršiti diskriminaciju zbog invalidnosti u prevozu u svim granama saobraćaja’’. Takođe, u istom zakonu član 29.  navedeno je: ‘’Posebno težak oblik diskriminacije zbog invalidnosti  predstavlja uznemiravanje, vređanje i omalovažavanje putnika sa invaliditetom u toku putovanja od strane posade prevoznog sredstva zbog njegove invalidnosti’’,  izjavila je Gordana Rogan, predsednica Udruženja slepih i slabovidih Sremske Mitrovice.

Ona  je istakla da je ovo udruženje  do sada ostvarivalo korektne odnose sa ‘’Sirmiumbusom’’, očekujući da  će ovo preduzeće ‘’kao društveno-odgovorna firma preduzeti sve da  se ovaj problem reši, a sve u cilju da se članovi ovog udruženja ne osećaju diskriminisanim’’.

Putnica, a Vaša članica zbog koje ste nam pisali zbog ostvarivanja popusta i overe mora doći do šaltera autobuske stanice. Vozača  smo u svakom slučaju opomenuli i  podsetili da ne sme da preti, ukoliko je toga bilo, kako  je navedeno u dopisu, ne samo Vašim članovima, nego bilo kom drugom putniku i  nadamo  se da takvih situacija više neće biti, stoji u dopisu ‘’Sirmiumbusa’’, koji je potpisao Vladimir Vinš, pravni zastupnik.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

4 COMMENTS

 1. Ђаво трља руке о реп и рогове! Тако охол ускоро добија шећер у виду шећерне болести, а ту иде и слепило кад дијабетес звекне. Суд којим је гад судио – биће му суђено: АМИН!

 2. Doalze im Indijci da voze, stedjuju im smestaj, zato su besni.
  Pa vozaci autobusa ukradu 70% karti za sebe, to svi znaju, besan sto ne moze i tu kartu da ukrade od slepe zene.
  Ilinuopste ne daju karte ili daju od pre 10a dana.
  Lopurde, svakog kada bi malo jace udario po ledjima upalio bi koliko su nafte progutali.

 3. Stvarno nemam reci sto se tice Sirmiumusa.Narod je vise nego ocito nezadovoljan prevoznikom.Stanje autobusa je katastrofalno.Ili nemaju klimu ili nemaju grejanje,a vozaci su bahati do krajnih granica.Ako nesto moze lokalna samouprava da preduzme,
  stanje je alarmantno.

 4. […] –Vikao je da neće da se petlja, da naplaćuje 25 odsto, da moram da se vratim na glavnu stanicu da mi tamo udare pečat. Glavna stanica od mog stana udaljena je preko dva kilometra, što ja, kao slepa osoba peške ne mogu preći. Znači, svaki put još dodatni troškovi za gradski taksi. Rekla sam mu da ja godinama ovde ulazim i da ni sa kim nikada problema nisam imala, ali, nikakve vajde, morala sam da izađem. Drugi put isto, oko 8.15 ujutru čim sam zakoračila da uđem, on viče: “Kad god vidiš mene, ne smeš ući u autobus!’” Pa, nije njemu njegov tata kupio taj autobus, pa da mi preti! Toliko sam se uzbudila da mi je pozlilo! Zamislite tog poniženja kako sam se osećala! – ogorčena je ispričala Velinka za “Sremskomitrovački portal“. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here