VRHOVNI SUD presudio učitelju: MATE ŽARKU OTKAZ i da vrati 1,5 miliona dinara!

0
5047

Presudom Vrhovnog kasacionog suda stavljena je tačka na višegodišnji spor između Osnovne škole “Slobodan Bajić Paja” iz Sremske Mitrovice i učitelja Mate Žarka.

Svojom odlukom Vrhovni sud je potvrdio prvostepenu presudu protiv Mate Žarka, donetu početkom 2017. godine kojom se dalo za pravo školi da učitelju da otkaz zbog psihofizičkog maltretiranja zaposlenih i povrede radne discipline.

Podsećanja radi, na ovu presudu se učitelj Mate Žarko žalio Apelacionom sudu. Paralelno sa žalbom pojedini mediji su se tendenciozno uključili u ceo slučaj, a sudeći po tekstu koji je u to doba objavljen u beogradskom Blicu, Žarko je tvrdio da je otkaz dobio zato što je “Hrvat i član DS-a”, te da će zatražiti pomoć od Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Pored toga, i u lokalnim M novinama, iz broja u broj, vršila se satanizacija direktorke škole Ankice Jevtić zbog odluke o otkazu. Čak se i Hrvatska riječ, glasilo hrvatske zajednice u Srbiji, pohvalila da je bilo uticaja na srpsko pravosuđe od strane hrvatske predsednice tokom njenog susreta sa Aleksandrom Vučićem.

U aprilu 2017. godine, Apelacioni sud poništava odluku prvostepenog, vraća Mate Žarka na posao i nalaže da mu se isplati gotovo 1,5 miliona dinara na ime neisplaćenih zarada i drugih dodataka, poput uplata u PIO fond.

Ipak, gradski pravobranilac Miroslav Medić, obraća se Vrhovnom kasacionom sudu i traži reviziju celokupnog postupka. Dok je trajala revizija, Mate Žarko je vraćen na posao i isplaćen mu je sav novac po presudi drugostepenog suda.

Nedugo nakon povratka, protiv učitelja Žarka, biva podneta krivična prijava zato što je, kako se navodi, tokom školske ekskurzije, fizički maltretirao učenike IV razreda. Ponovo dobija otkaz, a krivicu praktično priznaje time što sa Tužilaštvom, po načelu oportuniteta, sklapa nagodbu i plaća oko 70 hiljada dinara u zamenu za povlačenje krivične prijave.

Vrhovni kasacioni sud, tokom februara 2019. godine objavljuje svoju presudu, i kako gradski pravobranilac Miroslav Medić navodi “sud je uvažio reviziju i preinačio presudu Apelacionog suda, a potvrdio presudu Osnovnog suda.”

Mate Žarku je prestao radni odnos, te je otpao osnov po kojem mu je isplaćeno skoro 1,5 miliona dinara. Sada je Žarko dužan da vrati državi taj novac (pošto mu je isplaćen iz republičkog budžeta), i to sa pripadajućom kamatom.” – kaže Medić u izjavi za Sremskomitrovački portal.

Na ovu presudu Vrhovnog suda ne postoji pravo žalbe.

Direktorka Osnovne škole “S. B. Paja”, Ankica Jevtić, kojoj je, u međuvremenu, prestao mandat, nije htela da komentariše odluku suda, kratko poželevši kolektivu škole da nastave kontinuitet napretka koji je uspostavljen tokom četiri godine njenog mandata.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here