VRNJAČKA BANJA: Upoznajte lepote najpoznatije banje u Srbiji

0
1299

Želeli biste da svoj sledeći odmor provedete u banji, ali ne znate koja je za vas najbolja? Na pravom ste mestu. U našem malom tekstu predstavićemo vam predivnu Vrnjačku Banju i otkrićemo zbog čega ona nosi titulu najpoznatije banje u Srbiji. Udobno se smestite u svoje fotelje i detaljno iščitajte sve što smo za vas pripremili! Verujemo da nećete imati nikakvih nedoumica nakon ovog teksta jer ćete vrlo dobro znati koja je banja vaš najbolji izbor!

Vrnjačka Banja privlači svake godine veliki broj posetilaca, koji na ovo mesto dolaze zbog različitih razloga. Neke posetioce privlače termalni izvori, pa u nju dolaze zbog lečenja, dok se drugi odlučuju za Vrnjačku Banju zbog savršenog odmora i nezaboravnog provoda, koji nude najvažnije manifestacijame u gradu: Lovefest, Vrnjački karneval i Vrnjačke kulturne svečanosti. Međutim, ono što sve turiste privlači svakako su lepote Vrnjačke Banje, koje nije lako opisati rečima, pa ćemo mi samo pokušati u nastavku teksta da vam ih približimo.

Simboli Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja sadrži mnogo čuvenih lokaliteta, koje obavezno treba posetiti tokom boravka u njoj. Najpoznatiji lokalitet je svima poznat Vrnjački park, smešten u samom centru, koji predstavlja svojevrstan simbol ovog mesta. Zamislite sebe kako šetate ovim divnim parkom, kojim protiče reka sa znamenitim mostovima. Pomislite kako držite za ruku voljenu osobu i vodite je do sledećeg simbola Vrnjačke Banje – Mosta ljubavi, koji je nezaobilazno mesto za sve zaljubljene. Legenda kaže da ovde možete svoju ljubav ojačati stavljanjem katanca na čuveni most i tako je odbraniti od svih prepreka koje joj se na putu mogu naći. Vrnjački park čuva još jednu popularnu turističku atrakciju, a to je Japanski vrt, zanimljivo mesto sa zasađenim biljnim kulturama iz Japana, simpatičnim jezercetom i kaskadnim vodopadom koji će vas ostaviti bez teksta. Zaobići ovaj vrt pri obilasku Vrnjačke Banje bila bi prava šteta, jer je ova lokacija jedna od onih koja se mora osetiti svim čulima i kojoj treba posvetiti malo više pažnje.

Kutak za najmlađe

Vrnjačka Banja je omiljena turistička destinacija kako odraslima, tako i deci koja se na ovom mestu zabavljaju, otkrivaju brojne znamenitosti i uživaju u raznovrsnim aktivnostima. Ono što svakom detetu posebno privlači pažnju jeste vrnjački vozić, još jedna zanimljivost i popularna atrakcija koju ovde možete pronaći. Ovaj vozić radi svakodnevno tokom banjske sezone, kako bi posetioci mogli da iskuse čari zabavne vožnje uživajući u neverovatnim mirisima i slikama čuvenog parka. Za vožnju vrnjačkim vozićem potrebno je izdvojiti samo 100 dinara, a verujemo da će ona vaše klince oduševiti, te će o njoj pričati danima.

Tu je i Luna park Obilić, za sve ljubitelje lude zabave i magičnih avantura. Ovaj park se nalazi kraj restorana Srbija, na velikoj čistini pored izvora Jezero. Obavezno odvedite svoje mališane na ovo mesto i podarite im trenutke za pamćenje!

Značajni verski objekti

Osim što leči vaše telo svojim termalnim izvorima, Vrnjačka Banja je tu da izleči i vašu dušu. U njenim crkvama i manastirima možete pronaći mir za kojim ste dugo tragali. Crkva živonosnog istočnika Presvete Bogorodice zauzima centralno mesto u Vrnjačkoj Banji, te vam preporučujemo da u nju svratite, zapalite po neku sveću za zdravlje ili se pomolite za svoje najbliže. Hram rođenja Presvete Bogorodice smešten je na Čajničkom brdu i predstavlja najstariju građevinu Vrnjačke Banje, koja duhovno obogaćuje čitav ovaj prostor i pruža utočište svim svojim posetiocima. Pomenuto brdo predstavlja kulturno-prostornu celinu ulepšanu bujnom vegetacijom, koja će vam sigurno privući pažnju. Takođe, sa ovog mesta možete uživati u magičnom pogledu na Vrnjačku Banju, tako da je ovo još jedan razlog zbog kog bi trebalo da ga obavezno posetite. Bez obzira na vaše versko opredeljenje, verske objekte u Vrnjačkoj Banji vredi posetiti kako biste osetiti mir i sigurnost, koji svim posetiocima nesebično nude.

 

Šta možete videti u okolini Banje?

Okolina Vrnjačke Banje obiluje prirodnim lepotama i mestima koja svedoče o tradiciji i kulturi ovog dela Srbije. Među najpoznatijim lokalitetima koje treba posetiti nalazi se planina Goč, do koje ćete automobilom putovati svega 15 minuta. Ova planina se može pohvaliti bujnom vegetacijom, čistim planinskim izvorima i ribnjacima sa pastrmkom. Sledeće prirodno bogatstvo predstavlja Zapadna Morava, reka udaljena svega 10 km od centra Vrnjačke Banje. Na ovoj reci ćete posebno uživati ukoliko ste ljubitelj ribolova ili kupanja u bistroj rečnoj vodi. Dakle, ukoliko je lepo vreme, Zapadnu Moravu nikako ne smete zaobići!

U okolini Vrnjačke Banje se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici, koji predstavljaju stubove sećanja na prvu srpsku državu Rašku. To su ostaci nekadašnjih utvrđenja poput Magliča, Rasa, Lazarevog grada, kao i sveta mesta pravoslavlja – manastiri Žiča, Studenica, Ljubostinja i Đurđevi stupovi.

U Vrnjačkoj Banji ćete pronaći sve što vam je potrebno za savršen odmor bilo da dolazite sami, sa partnerom, porodicom ili prijateljima! Ukoliko se pitate gde biste mogli pronaći kvalitetan smeštaj, savetujemo vam da ne gubite dragoceno vreme i posetite zanimljivu stranicu Vrnjačka Banja smeštaj, na kojoj vas čekaju najbolji apartmani u gradu. Na ovoj stranici možete saznati kako izgledaju ti apartmani, šta se sve u njima nalazi, kao i koliko će vas koštati boravak u njima. Izbor je veliki, tako da verujemo da će vam se neki od ovih apartmana sigurno dopasti!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jelisaveta Simić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here