KRČEDINSKA ADA: Oaza netaknute prirode!

0
16338

Izlet do Krčedinske ade je samo za „odabrane“ – one koji uživaju u netaknutoj prirodi, žele da nauče „nemušti jezik“ i vole da jedu hleba, masti i aleve paprike.

Ovo ostrvo na Dunavu, između Srema i Bačke, poslednja je evropska oaza u kojoj divlji konji slobodno jure, mangulice šetaju, podolsko stepsko goveče sunča rogove, a neposlušne magarce čuvaju psi pulini. Krčedinska ada može da se poseti od marta do septembra, odnosno u zavisnosti od vodostaja Dunava. Uostalom, krajem jeseni domaćini sa svojim pulinima odvedu magarce u staje, krave se obično same vrate svojim kućama u susedno selo Gardinovce, a kada poraste voda ostaju samo kokoške koje prezime na drveću.

Ove kokoške i morke nazivamo „vodenom živinom“ jer zimu provode na drveću i samo im hranu donosimo – kažu meštani okolnih sela koji posećuju adu – Divlje konje rasporedimo po štalama, ali od 2006. godine nije bilo poplavljeno ostrvo. Ovde 500 grla stoke živi kako hoće, slobodno se rađaju, jedu, spavaju, a mi ih samo čuvamo.

Neki od čestih stanara znaju i da „razgovaraju“ sa životinjama i na njihove povike svi se odazivaju. Ovde, dakle, žive mangulice, krave, 80 grla stepskog govečeta, 100 divljih konja i još toliko magaraca, a nađe se i poneka ovca. Kada se tome dodaju i redak biljni svet i 172 vrste ptica, a ovde je i najveće mrestilište šarana, kečige i štuke na čitavom Dunavu – Krčedinska ada je jedinstveno mesto na svetu.

Krčedinska ada je deo Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“ – navode u Turističkoj organizaciji Inđija. – Sa površinom od oko devet kvadratnih kilometara ovo je jedno od najvećih dunavskih ada. Zahvaljujući tradicionalnom korišćenju prirodnih resursa i nastojanju lokalnog stanovništva da napasaju stoku na Krčedinskoj adi, ova oaza je očuvana. Ovo je pravi raj za ljubitelje prirode, ekologije i foto-safarija. Trudimo se da je zaštitimo, pa je broj turista ograničen, ali svako ko želi da dođe ima prilike da to učini.

Profesor Miloš Ćuruvija smatra da je Krčedinska ada redak primer kako treba razvijati turizam u zaštićenom prostoru, jer ovde sa zadovoljstvom dočekuju turiste koji mogu da dožive nešto nesvakidašnje, a da u isto vreme ne naruše prirodu.

Zaštićeni prostor nije zoološki vrt, ali mogućnost da se bez ograde vide divlji konji, hrane magarci ili šeta pored mangulica i podolskog govečeta je doživljaj – ističe Ćuruvija.- Ovde nema luksuznog toaleta, bežičnog interneta i espreso kafe, ali Krčedinska ada i nije za sve turiste.

Važne INFORMACIJE  za zainteresovane putnike na Krčedinsku adu:

* Individualni dolazak je nemoguć

* Informacije u Turističkoj organizaciji Inđija

* Polazi se iz Beške, ispred restorana „Sidro“

* Može da se doručkuje ili ruča gulaš od govečeta

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(tekst/foto: A. Mikata)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here