ZABRANJENO krštenje u fruškogorskim manastirima BEZ DOZVOLE parohijskog sveštenika

4
25391

Pored Eparhije bačke koja je prva iskazala ljutnju zbog obavljanja verskih činova po fruškogorskim manastirima, veoma brzo se pobunilo i sveštenstvo iz sremskih pravoslavnih crkvi, smatrajući da su na taj način i oni oštećeni, jer ostaju bez finansijskih prihoda koji, smatraju oni – nisu zanemarljivi.

Već blizu sedam godina fruškogorski manastiri sprovode zabranu od Eparhije sremske, po kojoj ne mogu da krste i venčavaju vernike, bez parohijskog sveštenika ili odobrenja matične crkve. Ova odluka iako je samo usmena, monaštvo je strogo poštuje, ali smatraju da ide na njihovu štetu, jer kako navode, broj poseta im se znatno smanjio.

Vernici koji žele da se krste i venčaju u nekim od 16 fruškogorskih manastira, mogu to samo oni koji pripadaju eparhiji sremskoj, ali uz odobrenje sveštenika matične crkve. Međutim, od nekih crkvi nije dovoljno samo “zeleno svetlo“, negde će se i paroh preporučiti da obavi taj verski čin.

Nama se sremskomitrovački sveštenici najave i usaglasimo slobodno vreme, kada može da se obavi krštenje ili venčanje. Ostalo nemamo ništa sa tim, a njihova je dobra volja da li će ostaviti novac na nekoj od ikona.- kaže jedna od monahinja iz manastira Petkovica, obrazlažući da faktički oni samo ustupaju crkveni manastirski prostor.

U manastiru Velika Remeta bitno je smanjeno obavljanje svetih tajni krštenja a i venčanja, jada se iguman Stefan, starešina jednog od najposećenijih fruškogorskih manastira.

Dok nije došlo do te odluke, imali smo mesečno po 20- 30 krštenja. Kod nas se 25% vernika iz cele Srbije krstilo. Mi ne možemo protiv “glave“ crkve. Dolazili su da se raspituju iz drugih mesta Vojvodine, ali sve smo ih odbili. Žao mi je – priča kroz setu iguman Stefan.

U ovom manastiru, kojeg je po predanju osnovao kralj Dragutin, kažu da za ove svečane i radosne događaje, nikada nisu imali cenovnik, jer ih smatraju božijim darom. U odnosu na Veliku Remetu, sasvim drugačija je situacija u manastiru Grgeteg. Tamo svake subote dolazi jedan parohijski sveštenik koji obavlja krštenje. Kako su rekli sav prihod od tog čina ide njemu, ali ne znaju koliko bi to moglo biti.

Naš portal kontaktirao je i nekoliko protojereja iz pravoslavnih crkvi na području Srema, povodom ove odluke koja je doneta upravo zbog njih, ali nisu želeli da se izjasne. Neki od njih kako kažu, bili su zapostavljeni zbog velikog interesovanja vernika za manastire, jer smatraju da te verske činove treba da obavljaju upravo oni, odnosno iz eparhije kojoj pripadaju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

4 COMMENTS

  1. Можда ће народ престати крштавати дјецу док се не регулише питање крштења. Ако не гријешим негдје сам прочитао да крштење у екстремним ситуацијама, поготово ако је дијете животно угрожено, може обавити било ко. Чак не мора бити свештено лице. Крштење је света тајна која се обавља у свим условима, чак је обављају и у вријеме поста што некада није био обичај.

  2. Zabranjeno zato što su u crkvama udarili tarife na krštenja,,ljudi su zbog toga kivni,,dok se nije plačalo krštenje više je crkva dobijala para,ko god je bio na kršnju nije žalio dati,prilog tetke , ujne strine kumovi

  3. Krstenje ili vencanje je licni izbor, hoce li se neko krstiti ili vencati odluka je svakog pojedinca. Tako treba da bude i izbor, gde ce se neko vencati ili krstiti. Opet, prilikom vencanja ili krstenja, dolaze na ista i razne osobe, verujuce ili manje verujuce, obuceni prikladno ili (ne)prikladno za manastire, napirlitane rodjake u minicima i na stiklama od 25 cm ili rodjaci koji ne mogu da se suzdrze ni pet minuta a da ne zapale cigaru. Nije bas za manastire, jel’…zato, ko zeli tako nesto, eto mu crkava i svestenika koji na to nemaju primedbu jer im treba finansijski prihod, jel’…a ko zeli bez toga, neka ide u manastir. Slobodan izbor.Zasto ogranicavati manastire? Malo li je novaca nasim svestenicima, ne vidim da su gladni, zedni ili da voze krntije od automobila, kazem k’o mehanicar…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here